57 procent af danskerne mener, at der er for mange fødevarer, der er alt for forarbejdede. Og hele 32 procent undgår fødevarer, der indeholder e-numre og komplekse tilsætningsstoffer. Sådan svarer danskerne i en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Arla. Danskerne vil have rene og naturlige fødevarer
En ny tendens viser sig blandt danskerne, når det kommer til deres madvaner. Arla har fået foretaget en befolkningsundersøgelse blandt danskerne og har fået tal på tendensen: 77 % af danskerne synes, at uforarbejdet og naturlig mad er bedst, og 57 procent mener, at der er alt for mange fødevarer, der er for forarbejdede. Madsociolog og lektor ved Metropol, Jon Fuglsang, er ikke overrasket:
– Der er en øget bevidsthed hos danskerne om, at mad, der er forarbejdet, ofte har en ringe ernæringsmæssig kvalitet. Og det får danskerne til at søge væk fra de sammensatte produkter, siger han.
E-numre – nej tak
75 procent af danskerne svarer, at de oftest lige tjekker varedeklarationen, når de står i supermarkedet – og det resulterer i, at hele 32 procent holder sig fra de fødevarer, der indeholder e-numre og komplekse tilsætningsstoffer.
– Det er de færreste danskere, der ved, hvad tilsætningsstoffernes komplekse navne dækker over, og jeg forstår godt, hvis e-numre og kemiske betegnelser afskrækker folk. Generelt bliver de danske forbrugere mere og mere skeptiske overfor e-numre. Og i stedet går de derfor efter at handle naturlige og uforarbejdede fødevarer, forklarer Jon Fuglsang.
Sundhed får ny betydning
Den tendens ses også hjemme i danskernes køkken, hvor hele 66 % svarer, at de foretrækker at lave mad med få ingredienser. For når der er få ingredienser, så er det lettere at overskue, hvad der er i maden – og det rammer ned i danskernes ny bevidsthed omkring sundhed.
– Det er en ny tendens i forhold til bevidsthed og fravalg, vi ikke har set tidligere. Folk tænker ikke længere kun på kalorier, sukker og fedt. De tænker på sundhed på en ny måde, og mange ved mere end tidligere. Frugten og mælken skal ikke bare være dansk, for stadig flere skal den skal også være økologisk. Ligesom produkter som smør bliver valgt til, da det ikke er et blandingsprodukt. Folk har flere holdninger til, hvad de spiser, og det kommer til udtryk i deres valg af fødevarer, slutter Jon Fuglsang.