Via en nyligt indgået aftale med Nemlig.com er den dankse virkomhed MATR foods kommet et skridt tættere på drømmen om at få flere danskere til at spise plantebaserede alternativer til kød.
Den nye aftale kommer i forlængelse af at virksomheden allerede har haft succes med sine produkter i restaraurantkæderne Gasoline Grill og Sticks n’ Sushi samt hos bl.a. Meyers Kantiner.
Aftalen med Nemlig.com vækker stor glæde hos administrerede direktør Randi Wahlsten.
”Vi er virkelig glade for at være blevet taget så godt imod af professionelle kokke. Det er kæmpe bekræftelse, når restauranter der er helt i top i deres felt og med meget høje kvalitetsstandarder, har valgt at sætte MATR på menuen”, siger Randi Wahlsten.
Men som start-up har de også øje for potentialet i retail.
”På sigt ser vi et kæmpe potentiale i både B2B og B2C. Derfor er det et vigtigt skridt for os, at få testet vores koncept i retail og se om vi kan få forbrugerne lige så godt med som restaurantgæsterne”, siger Randi Wahlsten.
Mange vil gerne spise mindre kød
Det er i hjemmekøkkenerne meget af forbrugerforandringen skal ske for at det virkelig batter. For nylig viste Tænketanken Concito, at oksekød er en af de største klimaposter i danskernes forbrug. Mange danskere vil egentlig gerne spise mindre kød. Alligevel ser det ikke for overbevisende ud med salget af plantebaserede alterntiver til kød det seneste år. Det vil MATR Foods lave om på ved at give danskerne en ny ren planteingrediens at sætte i stedet for burgerbøffen eller oksekødet i kødsovsen.
”Hos Nemlig.com er vi rigtig glade for at indgå samarbejde med MATR Foods. Vi har en høj ambition om at nedbringe vores klimaaftryk, og særligt i starten af året ved vi, at danskerne er åbne for at skabe nye vaner. Det vil vi rigtig gerne understøtte ved at give dem flere gode og mere grønne muligheder, og her kan MATR noget helt særligt ved at bruge innovativ fermentering for at skabe gode smagsoplevelser”, siger Jakob Zeuthen, Bæredygtighedschef i Nemlig.com
En ny kategori
MATR har skabt en helt ny type plantefars, der har struktur og saftighed som godt kød, men planternes sundhed og næring. Ved hjælp af en særlig svampefermenteringsteknik forvandles økologiske rodfrugter, korn og bælgfrugter helt uden brug af tilsætningsstoffer. Resultatet kaldes fungi plantefars.
”Vi har ikke prøvet at skabe noget, der er identisk med kød. Men vi har undersøgt grundigt hvad naturen kan skabe af smag og tekstur, hvis man tager microberne til hjælp. Med inspiration fra en gammel asiatisk tradition anvendt på lokale danske råvarer, har vi udviklet en helt ny ingrediens, der på den ene side har sin egen smag og på den anden side kan erstatte svine- eller oksekød i de fleste retter med et virkeligt lækkert resultat”, siger Randi Wahlsten, der er Direktør for MATR Foods.
Og det er ikke bare en dansk nyhed.
”Det produkt vi har udvikles findes ikke andre steder i dag, så det er lidt af en verdenspremiere”, tilføjer hun.
Den unikke svampefermentering skaber helt naturligt masser af smag og desuden et godt bid i maden. Samtidig får maden et naturligt højt proteinindhold og et lavt fedtindhold og grøntsagernes høje fiberindhold bevares. Alt sammen uden at bruge nogle former for kunstige tilsætningsstoffer.
Samtidig har produkterne fra MATR et klimaaftryk, som er betydeligt lavere end både kylling, gris og tilsvarende plantebaserede produkter.
MATR Foods løsning er af bl.a. Dansk Industri og Food Nation Denmark blevet fremhævet som en af de lovende biosolutions, der kan skabe både klimagevinster og vækst i fremtiden.