Da hygiejne i stigende omfang bliver et kritisk fokusområde, er det vigtigt at identificere måder, hvorpå det er muligt at optimere produktionsflowet, samtidig med at hygiejnen ikke risikerer at blive en risiko. Derfor er det særdeles vigtigt at adressere sikker og ensartet vask af det kritiske procesudstyr.
Mange producenter anvender kombinationsvægte for at fremme deres præcision og produktivitet. Ved at udvælge kombinationsvægte, der tilbyder det bedste og mest nøjagtige udbytte, giver det mulighed for oftere og hurtigere at skifte mellem forskellige produktionsbatches. Dette resulterer i øget produktivitet samt reduceret downtime mellem de forskellige produktionsskift.
Øget nøjagtighed
Den opnåede effekt af øget nøjagtighed og produktivitet skal dog ikke udgøre en trussel mod hygiejnesikkerheden. Derfor er det altafgørende at overveje hvilke vaskemuligheder, der vælges for at opnå højest mulig hygiejnesikkerhed, og således eliminere risikoen for krydskontaminering mellem de forskellige produktionsbatches.
Nogle producenter vælger at anvende en vaskevæg, hvilket dog repræsenterer visse udfordringer; Det er ekstremt vanskeligt at opretholde en kontinuerlig ensartet vask, da vaskeprocessen er manuel og således afhængig af de forskellige operatører. Endvidere bliver selve væggen, hvorpå emnerne hænger, ikke nødvendigvis vasket optimalt.
Derudover, og mindst ligeså vigtigt, foregår vask i umiddelbar nærhed af vejeanlægget, typisk på en platform over produktionslinjen. I henhold til ”Hygiene in Food Processing” (Edited by Lelieveld, H. L. M.; Mostert, M. A.; Holah, J.; White, B.) spredes aerosoler en ikke uvæsentlig distance fra vaskevæggen; ved brug af højtryk vask op til 7 m. væk fra vaskevæggen, ved lavtryk vask op til 3,5 m. Det betyder, at der er en væsentlig risiko for spredning af aerosoler i produktionslokalerne og til produkter.
Den mest sikre løsning er at vaske emnerne automatisk, og i et lukket vaskekammer, således at ensartet vask opnås og spredning af aerosoler elimineres.
En vaskeløsning med KEN Equipment Washer Disinfector serien tilbyder endvidere det højest mulige hygiejneniveau og imødekommer de mest stringente krav fra fødevareindustrien. Vaskefilosofien hos KEN Equipment Washer Disinfector er at skifte vandet mellem de forskellige faser, hvilket medfører, at risikoen for krydskontaminering elimineres. Derudover foretages en termisk desinfektion over 90⁰C, hvilket bevirker, at producenten får det bedste og mest sikre output.
Ved at benytte en EWD 25 eller EWD 50 til at vaske og desinficere kombinationsvægte, kan man sikre en ensartet, automatiseret og verificérbar vaskeprocedure samt sikre et forbedret arbejdsmiljø.
Risiko elimineres
Hygiejneprocessen fungerer ved at vejeskålene afmonteres og placeres på et rack, som er designet til at tåle detergenter og høje temperaturer over længere tid. Racket køres ind i maskinen, som efterfølgende vasker og desinficerer vejeskålene. Vask og desinfektion af racket sammen med vejeskålene sikrer, at risikoen for krydskontaminering mellem vejeskålene og racket elimineres.
Inde i vaskekammeret er placeret bevægelige vaskearme mellem hver af rackets hylder. Vaskearmene bevæger sig horisontalt imens de drejer 360⁰C, hvilket medvirker til en exceptionel vaskeeffekt, og herved sikres et meget højt hygiejneniveau.
Optimal produktivitet og høj hygiejnesikkerhed går således hånd i hånd.