Netværket Morgendagens Madtalenter lancerer et nyt advisory board bestående af unge madiværksættere. Det skal dele erfaringer og fungere som rollemodeller for andre unge talenter og bliver et vigtigt skridt mod at styrke unges iværksætterdrømme.
Danskerne bruger stadig flere penge på at spise ud og købe take-away, og restauranternes omsætning satte rekord i 2023. Men på trods af væksten følger antallet af nyopstartede restauranter ikke med. Ifølge HORESTA’s rapport Danskernes udespisevaner 2023 faldt antallet af restauranter gennemsnitligt med 1,9 procent på landsplan, mens der samme år var 333 konkurser, hvilket er det højeste siden 2024.
Så hvis det skal mere gang i iværksætteriet blandt restauratører – og særligt hos de unge – skal der mere til. Og derfor er der mere end nogensinde brug for sparring, rådgivning og erfaringsudveklsing blandt de unge, lyder det fra den unge kok og iværksætter Emilie Qvist Kjærgaard:
“Der er mange udfordringer, når man starter op i madbranchen, og det kan være ensomt at finde vej selv.”
Svært at komme i gang
Det er ellers ikke fordi, at de unge mangler blod på tanden, når det kommer til iværksætteri. Men der er udfordringer, når det kommer til rent faktisk at kaste sig ud i det. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser således, at hele 29% af de unge i aldersgruppen 18-29 år peger på, at de ikke mener at have de nødvendige kompetencer til at starte egen virksomhed. Samtidig svarer 25%, at de ikke kan overskue, hvordan de skal komme i gang.
Derfor er der brug for netværk og inspiration til de unge, så de kan lære af hinanden. Og derfor har Morgendagens Madtalenter lanceret et nye advisory board. Det består af unge madiværksættere, kokke, tjenere, slagtere og konditorer, der har gjort sig bemærket inden for feltet – blandt andet Emilie Qvist Kjærgaard, der som helt ung fik stor succes med Restaurant Medvind i Hanstholm. Medlemmerne deler deres erfaringer og fungerer som rollemodeller for andre unge, der ønsker at starte deres egen virksomhed. Deres mission er dermed at skabe et stærkt netværk, der kan fungere som en livline i en branche, der er præget af høje krav og en ofte usikker opstart.
På den måde kan medlemmerne hjælpe andre, mener Oskar Mathiassen, der også er medlem af advisory boardet og til daglig arbejder som tjener på Restaurant Fru Larsen i Langå:
“Det bedste ved mit arbejde er at være vært for glade gæster og skabe gode oplevelser, men det kræver mod og inspiration at udvikle sig i branchen. For mig er Morgendagens Madtalenter en fantastisk mulighed for at dele erfaringer og få nye idéer sammen med andre, der brænder for mad og værtskab.”
Netværk er nøglen til succes
Morgendagens Madtalenter er et tre-årigt acceleratorprogram, der støtter unge madentreprenører i Danmark og hjælper dem med at udvikle og fastholde deres karriere i restaurationsbranchen. Projektet blev lanceret med støtte fra Tuborgfondet og sigter mod at skabe et stærkt netværk og en platform, hvor unge talenter kan få adgang til sparring, mentorordninger og de nødvendige ressourcer til at realisere deres drømme om at starte egen virksomhed. I løbet af programmet vil deltagerne få hands-on erfaringer, deltage i workshops og pop-up-restauranter samt opbygge et netværk med erfarne branchefolk.
Og netop netværk er nøglen til succes, mener man, og derfor er det nye advisory board et middel til at give flere unge blod de nødvendige kompetencer, forklarer projektchef for Morgendagens Madtalenter, Katja Seerup Clausen:
“Netværk og sparring er afgørende for at skabe en bæredygtig fremtid for gastronomiske iværksættere. Med advisory boardet sætter vi unge i spidsen for at hjælpe hinanden og give nye talenter de redskaber, de har brug for til at lykkes. Vi er sikre på, at dette initiativ vil have en positiv indvirkning på hele branchens udvikling. “
Morgendagens Madtalenters advisory board
Advisory boardet består af:
- Christina Ivang, konditor, La Glace
- Elisabeth Madsen, kok, Falsled Kro, var med til at vinde guld ved Bocuse d’Or 2023
- Emily Rindal, souschef, Restaurant Vie
- Ida Schellerup Andersen, slagter, vinder af Slagterprisen 2024
- Karen Bech, sous-chef, Restaurant Maison, vinder af DM i paté en croute
- Mia Maja Frederiksen, kok, Restaurant Vie
- Magnus Ravnbo, kokkelev, Restaurant Liefferoy, vinder af Kokkenes Kokketalent 2024 og medlem af kokkelandsholdet
- My Skovgaard, gartner og ejer af jordbruget Jordfryd
- Oskar Mathiassen, tjener, Fru Larsen
- Emilie Qvist Kjærgaard, kok og tidligere ejer af Restaurant Medvind
- Simon Basballe, tidligere kok på Restaurant Lyst
- Boris Lunderskov, tidligere kok på Restaurant Kong Hans