Et bredt flertal på Christiansborg vil bandlyse turbokyllinger fra statslige indkøbsaftaler. Samtidigt skal Danmark arbejde for, at produktionen af turbokyllinger udfases i hele EU, fremgår det af den aftale, som Fødevareministeriet har offentliggjort. Flere dyreværnsforeningener hylder initiativerne velkomne.
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige er blevet enige om fire initiativer, der skal forbedre velfærden for slagtekyllinger i Danmark såvel som resten af EU. Blandt andet skal staten fremadrettet gå foran med det gode eksempel og stoppe indkøb af de udskældte turbokyllinger.
Aftalen forpligter regeringen til at arbejde for et forbud mod turbo-kyllinger i EU, og indfører samtidig et forbud mod at Statens institutioner indkøber Ross 308, som er den tekniske betegnelse for de hurtigt voksende dyr.
En af de politikere, der har arbejdet med den nye aftale er SFs dyrevelfærdsordfører Carl Valentin, der i flere år har arbejdet for bedre dyrevelfærd i det danske landbrug,
“I årevis har dyrevenner i Danmark lagt pres på politikere, landbrug og detailhandel for at stoppe produktion af de hurtigtvoksende turbokyllinger. Nu sker der endelig noget! Det er en milepæl, at vi nu får turbokyllingerne ud af statens køkkener, og at Danmark kommer til at arbejde for et EU-forbud mod produktionen. Det sætter en stor fed streg under, at dyr ikke skal fremavles til at vokse så hurtigt, at de lider under det.”
Begejstring hos dyreværnsorganisationer
Det er ikke kun på partipolitisk nioveau at der er tilfredshed med aftalen. Det er også en beslutning, der vækker begejstring hos flere af landets dyrebeskyttelsesorganisationer – blandt andet hos World Animal Protection. Der hilser et opgør med de berygtede turbo-kyllinger, der opfedes så hurtigt, at dyrene lider i de overfyldte stalde, hvor de knap kan gå og stå, fordi kroppen er ekstremt overbelastet, velkomment.
“Turbo-kyllinger skulle aldrig have været tilladt, så det er et stort skridt, at regeringen og aftale-partierne, nu ser ud til at de for alvor vil gøre noget ved et af de mest omfattende dyrevelfærdsproblemer i det industrielle landbrug. Den kyniske udnyttelse af hurtigt voksende kyllinger har været en enorm skamplet i de danske stalde i alt for mange år,” siger Esben Sloth, programchef i World Animal Protection.
Også hos Anima, en anden dyreværnsorganisation er der begejstring:
“Turbokyllinger er avlet til at vokse ekstremt hurtigt, og tre ud af fire kan ikke gå normalt. Organsvigt og åndenød er almindelige problemer i produktionen. Derfor er det rigtig positivt, at man fra Christiansborg gør det meget klart, at denne måde at producere kyllinger på simpelthen ikke er i orden”, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima.
Vigtigt signal til detailhandlen
Ifølge Anima bør meldingen fra Christiansborg også være et vink med en vognstang til de dele af detailhandlen, som ifølge organisationen stadig hænger i bremsen, når det kommer til udfasningen af turbokyllinger:
“Vi har i flere år arbejdet målrettet på at få turbokyllingerne ud af supermarkederne, og heldigvis har flere store spillere som Lidl og Rema 1000 taget betydelige skridt i retning af en total udfasning. Men for andre går det alt for langsomt, og særligt hos Coop må de lige nu sidde med røde ører over at have fået baghjul af staten på et område, hvor de historisk har været frontløbere”, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima.