Dansk vin er for alvor på vej ud over stepperne og er kommet for at blive – også internationalt. Det viste en fælles dansk stand for nylig på Prowein, der er en af verdens førende vinmesser. Her deltog syv danske producenter af både druevin, frugtvin og alkoholfrie alternativer.

Under både dannebrogsflag og sloganet Cool Climate Wines var der dansk fest på årets Prowein-messe i Düsseldorf for et par uger siden. Her havde syv danske vinproducenter slået pjalterne sammen og lavet en fælles stand, hvor de præsenterede noget af alt det bedste, som den danske vinbranche kan præstere – uanset om vi taler vin lavet på druer eller på frugt eller alkoholfrie varianter som fx kombucha og lignende.
Og der var gang i vinglas, samtaler og møder med masser af internationale kontakter. Således strømmede der gennem hele messens tre dage tusindvis af mennesker forbi for at tale med og smage alt det, som danskerne havde taget med.
“Prowein er et fantastisk udstillingsvindue, hvor der kommer opkøbere fra hele verden, ligesom der kommer masser af restauranter – især fra Tyskland. Så vi er her simpelthen for at vise vores ting frem,” fortæller Mads Andersen fra Andersen Winery på Djursland, der producerer internationalt anerkendt frugtvin, og som var en af de deltagende danske vinproducenter på årets messe.
Hvad foregår der egentlig i Danmark
At være på en messe som Prowein er ifølge Mads Andersen en blanding af at mødes med folk, man har aftaler med, og så en masse lidt mere tilfældige møder – og som alle potentielt kan vise sig at blive afgørende for ens videre fokus på at komme ud over stepperne rent internationalt.
“Altså vi har jo lavet aftaler på forhånd med møder, vi har sat op. Men derudover kommer der en masse, der simpelthen bare dropper forbi og skal se, hvad det er, vi går og laver. For når de ser det danske flag, så bliver de også meget interesserede i at vide, hvad der egentlig foregår i Danmark.”
Og netop det med, at Danmark ikke er specielt kendt som vinland ude i den store verden, har både været et spændende salgsparameter og en udfordring. Det fortæller Helle Stokkebye, der sammen med sin mand Jacob Stokkebye står bag Stokkebye Vingård på Fyn, og som i år deltog på Prowein for første gang:
“Det er jo koldklima-vine, så de har et andet udtryk – friske og slanke i det. Så generelt oplever vi, at interessen har været ret stor, blandt andet fordi vi er et nyt, forfriskende element, og hvor det stadigvæk er lidt nyt med dansk vin. Men vi har da også lige skulle hive fat i folk og spørge, om de da ikke skulle prøve noget dansk vin,” siger Helle Stokkebye.
Danske kontakter betyder også meget
For Stokkebye Vingård betyder deltagelsen i Prowein, at de måske kan åbne endnu mere op for et internationalt marked.
“Vi eksporterer allerede til Norge og lidt til det franske marked, men vi vil gerne begynde at eksportere vores vine noget mere. Men det ville også være interessant for os at komme ind på det tyske marked,” fortæller Helle Stokkebye.
Men selvom interessen fra udlandet er vigtig og en central del af deltagelsen i en international vinmesse, så skal man ifølge Mads Andersen ikke underkende alle de danske kontakter, man også møder på en messe som Prowein.
“Sjovt nok er det faktisk også her, at vi også skaber mange af de danske kontakter. For der kommer også rigtigt mange danske kontakter forbi,” siger han.
Og her skal man ikke underkende signalværdien i at være til stede internationalt, mener Mads Andersen videre.
“Der kan jo nok godt være noget omkring det her med, at der er mange producenter om buddet derhjemme, men dem, som står hernede, de er kommet ud over landets grænse og har haft noget succes. Og det kunne måske give foranledning til at tro, at så laver man nok også noget, der rent faktisk smager godt.”
Fakta: Dansk stand på Prowein 2025
Bag den danske stand på årets Prowein stod Cool Climate Wine Summit, der hvert andet år samler en række vinproducenter fra såkaldte koldklimalande i et fælles symposium.
På Prowein deltog følgende danske producenter:
- Stokkebye Vingård, der producerer druevin, blandt andet blanc de noir-hvidvine på pinot noir.
- Andersen Winery, der producerer frugtvine, både søde, tørre og mousserende varianter.
- Cold Hand Winery, der producerer frugtvine på især æbler, blandt andet isvine.
- Dyrehøj Vingård, der er Danmarks største vingård, og som primært producerer druevine.
- Guldbæk Vingård, der producerer druevine på en række forskellige druer, der passer til det kolde, danske klima.
- København Kombucha, der producerer kombucha uden alkohol.
- Muri, der producerer en række alkoholfrie produkter baseret på blandt andet te, vin og andre fermenterede produkter.
- Derudover havde et par producenter et produkt med på messen, selvom de ikke var til stede. Det gjaldt blandt andet for Vejrhøj Vingård og Skærsøgaard.