Fødevarevirksomheden Planteslagterne har – som de første i Danmark – taget klimamærkningen i egne hænder og skabt en ny mærkning, der sammenligner på tværs af fødevarekategorier. Klimamærkningen skal gøre det nemt og mere gennemsigtigt for forbrugerne at kende produkterne og tage stilling til deres indkøb.
Der findes på nuværende tidspunkt ikke et statskontrolleret klimamærke, hvilket man hos Planteslagterne anser som et stort problem for forbrugeren. Derfor har de nu taget mærkningen i egne hænder og præsenterer – som den første fødevarevirksomhed i Danmark – deres egen klimamærkning, der skal gøre det nemt og gennemsigtigt for forbrugeren at kende til de produkter, som de køber.
Den nye klimamærkning viser ved hjælp af en komparativ model produktets klimaaftryk, som er nem at afkode for forbrugeren, når de står i supermarkedet. Dette nye tiltag skal gøre indholdet af de produkter, som ligger i køledisken gennemsigtige, så man som forbruger føler, at man kan træffe mere bæredygtige valg på et oplyst og gennemsigtigt grundlag.
“Vi ønsker med vores klimamærkning at gøre det visuelt nemt og gennemsigtigt for forbrugeren, hvad der er i deres indkøb – så de derved kan føle sig oplyst og tage stilling ud fra det. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser nemlig, at 31 % af forbrugerne vil kigge efter en alternativ løsning, hvis de stod overfor et produkt med høj klimabelastning. Den nye mærkning skal derfor være med til at understrege for forbrugerne, hvordan de dagligt kan være med til at gøre en forskel for vores klima,” udtaler Emil Andersen, medstifter og direktør hos Planteslagterne.
Verificering af ny klimamærkning
Hos Planteslagterne har man lagt mange ressourcer i at udvikle sit egen klimamærkning og efterfølgende få den verificeret, så man er sikre på, at den er kvalitetssikret. Klimaaftrykket for Planteslagternes produkter er beregnet af konsulentvirksomheden The Footprint Firm og verificeret af The Mindful Food Solutions ved Henrik Saxe, som er en af de mest erfarne på området i Danmark.
Klimamærkningen, som man fremover finder på alle Planteslagternes produkter, sammenligner på tværs af fødevarekategorier, hvilket betyder at hvert produkt sammenlignes med et animalsk alternativ, hvor tallene er hentet fra Concito’s “Den store klimadatabase”.
“Hos andre i branchen er ønsket, at en eventuelt kommende statskontrolleret klimamærkning skal sammenligne eksempelvis en dansk produceret mælk med en udenlandsk produceret mælk – frem for en animalsk mælk versus en plantebaseret mælk. Vi synes dog, at en sammenligning på tværs giver forbrugerne det mest reelle og oplyste billede af, hvad der rent faktisk er bæredygtigt, og hvad der ikke er,” fortæller Emil Andersen.