Det står skidt til med kaffedyrkningen på verdensplan, og det mærkes hos forbrugerne, som må leve med hastigt stigende kaffepriser. Hvis udviklingen skal vendes, skal måden kaffen produceres på ændres. Som mangeårig frontløber og ledende leverandør af økologisk og certificeret kaffe i Danmark går Peter Larsen Kaffe nye og drastiske veje for at ændre udviklingen.

Kaffe er en stor industri, som har udviklet sig på en dårlig måde. Kaffeplanten dyrkes i dag meget intenst. Det sker i monokulturer, hvilket vil sige, at kaffeplanten er den eneste plante på marken.
Monokulturer er effektive, men betyder, at farmeren bruger meget store mængder vand og kunstgødning for at dyrke planterne.
Et problem, der forstærkes af klimaforandringer og temperaturstigninger. Efterhånden bliver jorden under kaffeplanterne udpint. Den tørrer ud og eroderer væk. Allerede i 2050 vil halvdelen af de arealer, vi dyrker kaffe på i dag være væk. Hos Peter Larsen Kaffe er der derfor ikke tvivl: Vi skal gøre noget aktivt for at redde kaffen!
Skovlandbrug er fremtidens landbrug
Løsningen for fremtidens kaffe er skovlandbrug. Kaffeplanten er oprindeligt en plante, der lever bedst i skyggen af andre planter. Med skovlandbrug, også kaldet agroforestry, kombineres kaffeplanter med træer og buske. Derved genetablerer skovlandbrug jordens frugtbarhed, binder CO2e-udledningen, øger biodiversiteten og skaber nye indtægtskilder for kaffefarmerne.
For at intensivere etableringen af skovlandbrug i verdens kafferegioner står Peter Larsen Kaffe’s moderselskab Löfbergs bag virksomheden GrowGrounds som hovedaktionær. GrowGrounds investerer i udviklingen af skovlandbrug i kafferegioner, en indsats som omfatter uddannelse af kaffefarmerne og hjælp med at plante træer og buske side om side med kaffeplanterne.
Positivt for klima, biodiversitet og farmeren
Træer og buske giver mere frugtbar jord og biodiversitet via rodnet, blade på jorden og tiltrækning af dyr og insekter. Det betyder, at farmeren skal bruge mindre kunstgødning og pesticider og vande markant mindre. Blandingen af skov og landbrug kan bedre modstå vildt vejr, plantesygdomme og andre følger af klimaændringer. Samtidig bliver produktionen af kaffe klimapositiv, fordi træerne som minimum binder den CO2e-udledning som udledes gennem hele værdikæden. Oven i de positive følger for biodiversitet og klima, så er skovlandbrug også en god forretning for farmeren. Kaffefarmeren kan øge sin indtjening ved at sælge CO2-kreditter og afgrøder fra træer og buske. Ved at tage højde for både biodiversitet, klima og farmere er skovlandbrug vejen til en holdbar fremtid for kaffeindustrien.
“Det ligger i vores DNA at værne om miljøet og tage et socialt ansvar, og vi har i mange år, arbejdet på at trække kaffebranchen i en mere bæredygtig retning. Derfor er det også helt naturligt for os at tage næste step med konkrete indsatser hos kaffefarmerne” udtaler Lars Nørskov, Head of Out of Home.