Otte ildsjæle har fået titlen som vinder af Generation Food Award 2022, der mandag aften løb af stablen for fjerde gang. De har alle vundet en pris for at gøre en forskel for sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det er Arla, der står bag prisuddelingen, og overskuddet fra Generation Food Award går til at fortsætte Arla Fondens arbejde med børns madglæde.
En dedikeret dagplejer fra Fyn og en udviklingskonsulent fra Bornholm, der laver madskoler- og fællesskaber for børn og unge, er nogle af dem, der løb med en vindertitel under årets Generation Food Award 2022. Prisuddelingen foregik mandag aften i Industriens Hus i København foran 160 gæster og repræsentanter fra hele Danmarks fødevarebranche.
Generation Food Award, som Arla står bag, hylder de initiativer og ildsjæle, der gør en forskel for sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge.
– For at kunne leve sundt og bæredygtigt, skal vi have gode erfaringer med måltidet. Derfor er det helt afgørende, at børn og unge får et godt forhold til mad så tidligt som muligt. Det får de blandt andet gennem de mange lokale madhelte, der findes rundt omkring i landet, siger Helle Müller Petersen, der er landedirektør i Arla Danmark. Hun fortsætter:
– De madhelte tager et stort ansvar hver eneste dag, og det gør mig simpelthen så glad, at vi til Generation Food Award kan fejre dem og deres indsats sammen med aktører fra forskellige dele af fødevarebranchen.
Børnepanel kårede ildsjæl i helt ny kategori
Vinderne af de otte priser har været indstillet til en Generation Food Award-nominering af danskere fra hele landet via en mælkekartonkampagne. Men i år var der særligt én kategori, der skilte sig ud.
For første gang nogensinde var det nemlig et helt nyt børnepanel, der havde indstillet og nomineret hele tre madhelte til ’Årets Børnepris’.
– Vi voksne har nogle klare idéer om, hvad der er gode initiativer, men det er også oplagt at spørge børnene, hvad de synes er inspirerende, og hvem der er madhelte i deres øjne. Så i år har vi børnene med helt op på forreste række med deres egen pris, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award 2022.
Et kæmpe klap på skulderen
Årets vindere blev fundet i otte kategorier, der fra hver deres vinkel hylder de ildsjæle, der gør en forskel for børns madglæde.
Bag voteringen af vinderne stod en jury, der bestod af Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, Jon Fuglsang, lektor og forsker i børns maddannelse, Judith Kyst, direktør for Madkulturen, Claus Hjortdal, forman for Skolelederforeningen, Louisa Lorang, kok og opskriftsudvikling, Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden og Mie Reihs, sidste års vinder af prisen ’Årets Madsjæl’.
– Der var tæt løb i alle kategorierne, for alle de nominerede har gjort sig fortjent til en vinderpris for den utrolige indsats, de gør for at forbedre børn og unges madvaner i Danmark. De kan alle klappe sig selv på skulderen, og vi håber selvfølgelig, at de vil fortsætte med deres fantastiske arbejde, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og formand for årets jury.
De otte vindere
Børnenes Pris gik til Gorm Wisweh & Micki Cheng for deres partnerskab omkring GoCook.
Årets Madspildshelt er Ida Marie Lüders Rusberg, der er madmor i Vuggestuen og Børnehuset Jægergårdsgade i Aarhus.
Årets Råvareinspirator er Martin Robert Bacher, spejderleder i Holbæk.
Årets Madformidler er Yves Tra Bi, madkundskabslærer på Birkerød Privatskole.
Årets Fællesskaber er Sussie Holmtoft, folkeskolelærer samt idékvinde og leder af 4H på Bornholm.
Årets Stjerneskud er Sanne Busk Hansen tovholder og madmor i Egense Sejlklubs børneklub.
Årets Butikspioner er Gitte Sjøltov, ejer af ostehandel Lynhjem eft. Ole Jensen i Helsingør.
Hovedprisen Årets Madsjæl 2022 gik til Lisbeth Pedersen, dagplejer i Agedrup, fordi hun med stort engagement og kreativitet inddrager dagplejebørnene i alt fra havedyrkning, hvor hvert barn har egen køkkenhave, til indkøb, hvor børnene inddrages med egen rygsæk, til affaldssortering, hvor ladcyklen til formålet omdannes til en skraldebil. Lisbeth bruger sit erhverv til tidligt at klæde børnene på og danne et godt fundament for deres videre maddannelse. Hos Lisbeth inddrages børnene fra jord til bord.