Da Finanslovsforslaget i sidste uge blev præsenteret, var et af initiativerne forsøg med skolemad. Det bliver hilst velkommen af både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforeninge. Sidstnævnte mener i den forbindelse at skolemaden bør være økologisk.
Selvom der er mange områder og initiativer på årets finanslov, har især om den planlagte 850 mio. kroner til forsøg med skolemad fået opmærksomhed. Og det bliver hilst velkommen fra flere fonter. Blandt andet er formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, glad for forslaget:
”Vi er meget tilfredse med, at regeringen og aftalepartierne har prioriteret skolemad i finansloven. Det har Landbrug & Fødevare skubbet på for i flere år. Der findes mange gode erfaringer med skolemad allerede, og nu skal det sikres at de udbredes og bliver et blivende og strukturelt fundament til at skabe sunde mad- og måltidsvaner fra en tidlig alder, lære børnene om madkultur, hvor maden kommer fra og glæden ved gode råvarer. Noget vi også understøtter via vores samarbejde om Madskoler i skoleferierne med 4H og Rema1000,” siger Søren Søndergaard og tilføjer:
”Derfor skal der også lyde en tak til regeringen og særligt også til SF og Radikale Venstre, som har bragt ønsket om skolemad med ind til forhandlingerne.”
Søren Søndergaard var for nyligt på et fælles besøg med Pia Olsen Dyhr for netop at kigge på en skolemadsordning i Helsingør.
Tallerken og fødevaresystem er spejlbilleder
Også hos Økologisk Landsforening er der glæde.
”Det store nye tiltag på Finansloven er skolemadsforsøget. Vi vil arbejde for, at det kommer til at indeholde en masse økologi. For når vi tilbyder skolemad til danske skolebørn, har vi også en forpligtelse til at sørge for, at det er sund mad uden rester af sprøjtegifte. Det bæredygtige fødevaresystem og vores tallerken er hinandens spejlbillede, og det skal man selvfølgelig kunne se på skolemaden,” siger Michael Kjerkegaard, forperson i Økologisk Landsforening, og fortsætter:
”Økologi spiller en vigtig rolle for at nå klimamålet i landbruget, for at beskytte vores drikkevand mod sprøjtegifte, genskabe livet i vores vandmiljø og stoppe tabet af biodiversitet i agerlandet. Det er derfor meget naturligt at samtænke et skolemadsinitiativ og målet om at fordoble det økologiske areal og marked.”