Bag margarines perlemorsfarvede, matte ydre gemmer der sig voldsomme historier om krig, globalisering, døde blåhvaler, vrede smørbønder, giftige transfedtsyrer, banebrydende dansk forskning og forarbejdet mad. Det sætter en ny udstilling på Medicinsk Museion fokus på.
Fra 22. marts 2024 kan gæster opleve en ny udstilling på Medicinsk Museion, der handler om margarine. Udstillingen viser, hvordan den store verdenshistorie hænger uløseligt sammen med vores kost, hverdagsliv og blodbaner.
Margarinen har været hyldet som sund og slankende, ligesom den har været udskældt som ulækker og fyldt med giftige transfedtsyrer. Margarine er en af verdens første industrielt fremstillede fødevarer, og produktet var kontroversiel fra det øjeblik, det blev opfundet.
Margarine blev skabt som et alternativ til smør i 1869 af den franske kemiker Hippolyte Mège-Mouriès. Den blev en succes, fordi det var billigt og tilbød den voksende befolkning et langtidsholdbart og næringsrigt produkt.
Det nye ”kunstsmør” blev en af verdenshistoriens første succesfulde syntetiske fødevarer og førte an, da produktionen af vores mad flyttede fra gården til fabrikken.
Produktionen af forarbejdede fødevarer, som fx margarine, blev startskuddet til en debat, som også i dag optager forbrugere og udfordrer forskere og lovgivere. Hvad er sundt eller usundt? Naturligt eller unaturligt? I dag har margarinen iklædt sig ny emballage, er blevet renset for transfedtsyrer og er godt i gang med at blive et vegansk og klimavenligt alternativ til smør.
Kagedåser, hvalolie og gammelt landkort
Udstillingen består af nyerhvervede donationer, historiske genstande fra samlingerne, lånte genstande fra andre museer og private virksomheder, samt filmklip, lyd og en interaktiv margarine-installation.
Gæsterne kan blandt andet se kagedåser fra danske margarinefabrikker, som blev brugt som merchandise i 1930’erne, en flaske hvalolie afkogt af kaskelothvaler og et gammelt landkort, som viser, hvordan råvarerne til margarine ofte kom fra daværende europæiske kolonier i det globale syd. Med i udstillingen er også en mini-margarinefabrik, opskrifter fra Frøken Jensens Kogebog, data om danskernes sundhed, gamle reklamer, og en kostvejledning fra Statens Husholdningsråd fra 1955.
Man kan også se en nyerhvervet donation til Medicinsk Museion, nemlig ringbind fyldt med kageemballage og ingredienslister fra professor Steen Stender, hvis forskning i transfedtsyrer og margarine har reddet tusindvis af liv. Det er denne donation, der har startet ideen om en udstilling om margarine.
I et af udstillingens to rum, kan du prøve en interaktiv installation, hvor du kan forme margarine med bevægelserne fra egen krop. Ved hjælp fra AI kan de besøgende lege med den bløde margarine og på den måde få en fornemmelse af margarines taktilitet og konsistens.