Spiser man efter et nordisk kostmønster, kan man nedsætte risikoen for flere sygdomme, viser rapport.
![](https://www.fodevarefokus.dk/wp-content/uploads/sites/4/fisk-agurker-snaps-vodka-rugbroed-freepik.jpg)
Kål, fisk og fuldkorn – det er, kort fortalt, vejen til et sundere helbred.
Det er en af konklusionerne i en ny rapport foretaget af Vidensråd for Forebyggelse.
Ifølge rapporten er der store sundhedsmæssige fordele ved at spise nordisk kost. Især når det kommer til livsstilssygdomme såsom type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom.
Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af forskere med indsigt i fødevarer, kostmønstre, sundhed og sygdom.
I rapporten er nordisk kost defineret som kost, der består af for eksempel fuldkornsprodukter, grove grøntsager, frugt, bær, nødder, olie og fisk.
Der er tale om lokale råvarer. Og kosten er i høj grad plantebaseret.
– Det, vi kan konkludere, er, at risikoen for at udvikle blandt andet type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom kan nedsættes ved at spise nordisk kost, siger Kjeld Hermansen, der er adjungeret professor og formand for arbejdsgruppen, i en pressemeddelelse.
– Og det ser ud til, at nordisk kost har en positiv effekt på vægttab, for tidlig død og muligvis forebyggelse af visse kræftformer, siger han.
/ritzau/