Med fire nye friske millioner kroner får virksomheden Økoskabet nu mulighed for at brede deres nyskabende råvarekoncept ud til borgere i hele København. Økoskabet bringer økologiske grøntsager fra lokale landmænd ind til byen og har netop fået en millioninvestering, der sikrer 20 skabe i København. Ifølge stifteren giver dette et markant løft til de unge landmænd og til de forbrugere, der ønsker friske og lokale råvarer i byerne.
Den danske grønne startup, Økoskabet, har netop rejst 4 mio. kr. fra blandt andet investeringsgruppen, Nordic Makers. Det betyder, at Økoskabet, der hidtil kun har eksisteret på Amager siden 2019, nu får mulighed for at komme bredere ud til den danske befolkning. Økoskabet er både en online platform, en logistisk løsning og et fysisk afhentningsskab, hvor du kan handle økologiske råvarer fra de lokale landmænd og producenter.
Iværksætterforløb blev kickstart til investering
Ideen opstod, da Marc Seerup Hansen og hans hustru Neel startede det økologiske gartneri, Seerupgaard, på Amager i 2014. Marc Seerup Hansen var i 2020 en del af Greater Copenhagen Food Startups acceleratorprogram, som er et samarbejde mellem Erhvervshus Hovedstaden og CPH Food Space, hvor grønne madiværksættere kan opbygge og skærpe deres forretning. Det var gennem dette program, at Økoskabets koncept endelig kom helt på plads, så Marc Seerup Hansen kunne lave en forretningsplan og indhente kapital fra investorer.
– Da Neel og jeg startede Seerupgaard, fandt vi hurtigt ud af, at det at drive et landbrug er mere end et fuldtidsarbejde, og så er det ikke altid nemt at få afsat sine råvarer, fortæller Marc Seerup Hansen.
– Under forløbet hos Greater Copenhagen Food Startup lærte jeg at blive bedre til at bruge mit netværk, som jeg fandt ud af er kæmpestort. Jeg gik også fra at holde historien om Økoskabets system for mig selv og i stedet snakke med folk og derigennem udvikle systemet. Det var enormt meget sparring, som gjorde mig klar til den investering, vi står med nu, og der var god synergi blandt deltagerne og mentorerne.
– Vi vil gerne lave en løsning for små producenter som os selv, der kan sælge deres varer i skabene. Det kan man med Økoskabet, og systemet fungerer både for producenter og forbrugere. Samtidig kan etablerede måltidsløsninger benytte Økoskabet til at spare logistisk ved kun at have ét leveringssted – og dermed også spare CO2. Vi tror på, at danskerne er klar til at købe flere råvarer hos de lokale producenter, som ikke kun kan levere friskere varer med mere smag – men systemet kan også være med til at nedsætte transport af fødevarer, og så hjælper det de små landmænd i gang med en mindre produktion, siger Marc Seerup Hansen.
Økoskabe til hele Danmark – og derefter til udlandet
Investeringen betyder blandt andet, at Økoskabet nu kan udvide til hele København. Lige nu har Københavns Kommune tilbudt placeringer til opsætning af otte skabe, tre andre skabe sættes op af private grundejere, og derudover forhandler Økoskabet om yderligere ni skabe, der også skal ligge i København – derefter kommer Økoskabet til resten af Danmark. På længere sigt er målet at udbrede konceptet uden for Danmarks grænser.
Grøn investering i fremtidens madindkøb
Ved at handle direkte med producenterne og hente sine varer i Økoskabet, kan forbrugerne få friskere, økologiske råvarer inde i byen – og producenterne kan nøjes med at høste de varer, som folk har bestilt på hjemmesiden. Økoskabets fokus ligger på at reducere CO2, sikre leverancer og friske, lokale varer. Det koncept kunne investorerne fra Nordic Makers godt lide. Esben Gadsbøll, som er partner i Nordic Makers, udtaler:
– Økoskabet er et vigtigt skridt i retning af at skabe et tættere samarbejde mellem by og land og mellem producenter og forbrugere. Det vil vi hos Nordic Makers gerne være med til at støtte. Med Økoskabet kan både forbrugere og producenter nyde godt af en række fordele, blandt andet at Økoskabet er ubemandet og dermed åbent 24 timer i døgnet. Små producenter får desuden mulighed for at levere adskillige varer til ét sted, hvilket både gør deres transporttid kortere og klimabelastningen mindre.
Forsætter efter billedet.
Der er mange mindre producenter, som er interesserede i at være en del af Økoskabet. Kim Rahbek fra MULD, et fødevarefællesskab på Lolland-Falster, hilser Økoskabet velkommen af flere årsager:
– Først og fremmest giver det masser af muligheder for de lokale landmænd at sælge til borgerne i byerne – og for borgerne at købe lækre, friske og ikke mindst økologiske grøntsager. Dernæst kan det hjælpe de mindre producenter, som ikke kan få aftaler med de store supermarkedskæder, fordi de ikke har en stor nok produktion. Og så er det en god måde for borgerne at lære sæsonerne at kende på. Vi er vant til at kunne få alt mellem himmel og jord i forhold til råvarer, når vi handler i supermarkedet – men i Økoskabet kan du kun få de grøntsager og frugter, som gror i Danmark lige nu, forklarer Kim Rahbek.