Laurits Juel Pedersen fra A L’Aise i Oslo og Jakob Sørensen, der er kok på Restaurant Frederikshøj, er netop blevet kåret som vindere af Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2022 – en pris der hvert år uddeles til to nyudlærte kokke med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Med prisen følger et rejsegavekort på 50.000 kroner
Seks kokketalenter var med i opløbet om Oluf Brønnums Fonds Talentpris, der søndag aften blev overrakt på Restaurant Himmeriget.
Vinder i VEST blev Laurits Juel Pedersen, der har stået i lære på Molskroen og i dag er rykket videre og arbejder på L’Aise i Oslo.
– Jeg er meget overrasket og havde ikke forventet at vinde, så jeg er meget beæret. Det var en kæmpe oplevelse at stå foran sine forbilleder, og jeg må indrømme, at mine ben rystede lidt, da jeg blev kaldt op. Jeg er jo bare en stille og rolig jyde, lyder det fra Laurits Juel Pedersen.
Han udlever lige nu sine ambitioner i Norge, nærmere bestemt på restauranten A L’Aise. Navnet betyder tilbagelænet – og det er præcis sådan, den unge kok synes, en vellykket restaurantoplevelse skal være, og så er der ikke noget bedre end at pirre gæsternes nysgerrighed og få dem til at sige ’wauw’.
– Det skal være spændende at gå ud og spise, slår Laurits fast. Hans plan er at bruge nogen af pengene, der følger med prisen til at tage til Belgien og Schweiz.
– Dér er en masse dejlige restauranter, som jeg rigtig gerne vil aflægge et besøg, siger han.
I ØST blev vinderen Jakob Sørensen, der, efter endt læretid på Falsled Kro, i dag arbejder på Restaurant Frederikshøj i Aarhus.
– At vinde er en kæmpe forløsning ovenpå en masse hårdt arbejde. Hvor er det dejligt at opleve den støtte, og hvor er jeg taknemmelig for alle de mennesker omkring mig, der har været med hele vejen, lyder det fra den unge kok, hvis interesse for madlavning blev plantet i barndomshjemmet, og madlavning fylder stadig det meste i Jakobs liv.
Han har store ambitioner og vil gerne arbejde og dygtiggøre sig sammen med de bedste, men han kunne også sagtens forestille sig at undervise og klæde kommende kokkeelever på og få lov at gøre en forskel for dem – først skal han dog ud at opleve verden med sit fag, og ifølge Jakob er Paris det oplagte valg, da han er meget glad for det franske køkken.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.
– Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Den gode madoplevelse kræver dygtige kokke – og de er en mangelvare pt. Den udvikling skal vendes, så Danmark kan fastholde sin position som gastronomisk magtcenter, og vi som gæster også fremover har noget at se frem til, hvad enten vi besøger en restaurant, et hotel eller en kantine. Og den opgave vil vi gerne give vores beskedne bidrag til, siger Anders Brønnum-Schou.
Han håber at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.
Foruden Jakob Sørensen, der har gået på ZBC og Laurits Juel Pedersen, der har gået på College 360, var yderligere fire kokke nominerede til prisen.