Vores fødevarer fra jord til bord står for mellem 21 og 37 procent af de globale menneskeskabte udledninger af drivhusgas. Heraf kommer den største del fra landbrug, viser en ny rapport fra FN’s klimapanel, IPCC. Fødevareminister Mogens Jensen hilser rapporten velkommen og støtter tanken om, at verdens landbrug og fødevareproduktion skal være meget mere klimavenlig.
– Vi kan ikke bare fortsætte ned ad den samme vej. Landbruget og fødevaresektoren er nødt til at omstille sig til en mere klimavenlig produktion, og det er derfor positivt, at erhvervet selv har udmeldt meget ambitiøse klimamålsætninger. Vi skal passe bedre på klimaet, og vi skal bruge hele værktøjskassen for at understøtte landbrugets omstilling, siger Mogens Jensen, der overfor flere medier påpeger, at det ikke nødvendigvis betyder, at det danske landbrug skal skære ned på produktionen af kød.
– Først og fremmest handler det jo om, at den produktion, vi har, bliver mere grøn. Det er ikke noget mål at producere mindre, hvis der bliver produceret bæredygtigt, siger fødevareministeren, der tilføjer, at dansk landbrug allerede ligger godt set med grønne briller.
– Vi og landbruget skal i fællesskab tage arbejdshandskerne på og omstille fødevareproduktionen i en grøn retning. For eksempel skal landbrugsstøtten bruges til at give landmænd incitament til at producere mere bæredygtigt, mens en jordreform skal understøtte udtagning af landbrugsjord og skabe ny natur, siger Mogens Jensen.
FN’s klimapanel understreger i rapporten, at tidlig handling er afgørende. Samtidig peges på en række løsningsmuligheder, hvor mange vil have synergier til bæredygtighed generelt.
– Mange danskere er bevidste om, at mindre kød bidrager til en grønnere verden, og det er positivt, at danskerne selv tager affære og spiser mere klimavenligt, siger Mogens Jensen.
Fødevareministeren er den 29. og 30. august vært for det internationale fødevaretopmøde World Food Summit 2019 i København. Her er temaet bæredygtig fødevareproduktion og fødevareforbrug. Det politiske formål med afholdelsen af topmødet er at etablere en platform for ledere, som vil være med til at transformere det globale fødevaresystem til et bæredygtigt og sundt fødevaresystem.