Kan noget så simpelt som kaffe med mælk have en anti-inflammatorisk effekt på mennesker? Det tyder ny forskning fra Københavns Universitet på.
I menneskekroppen og i planter, frugt og grønt findes en gruppe antioxidanter kaldet polyphenoler. Man ved, at polyphenoler er sunde for mennesker, fordi de er med til at mindske såkaldt oxidativt stress i kroppen, som ofte forårsager inflammation.
I et nyt studie har forskere fra Institut for Fødevarevidenskab i samarbejde med forskere fra Institut fra Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet undersøgt, hvordan polyphenoler opfører sig, når de sættes sammen med aminosyrer, som er proteiners byggesten.
”I studiet viser vi, at når en polyphenol har reageret med en aminosyre, så virker polyphenolen ekstra hæmmende på inflammation i immunceller. Derfor er det oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker. Det skal vi nu undersøge nærmere, i første omgang i dyr, og så håber vi, at vi kan få forskningsmidler til at undersøge det i mennesker også,” siger professor Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab, der har stået i spidsen for studiet.
Studiet er netop udgivet i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Dobbelt så gode til at bekæmpe inflammation
For at undersøge den anti-inflammatoriske effekt af at kombinere polyphenoler med proteiner påførte forskerne immunceller en kunstig inflammation. Og her observerede forskerne, at immuncellerne med kombinationen af polyphenoler og aminosyrer var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen som de celler, der kun var tilsat polyphenoler.
”Det er interessant, at vi nu har observeret den anti-inflammatoriske effekt i celleforsøg, og det har selvfølgelig kun gjort os mere interesserede i at forstå de nærmere sundhedsmæssige effekter, så næste skridt bliver at undersøge effekterne i dyr,” siger lektor Andrew Williams fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som også er seniorforfatter på studiet.
Findes i kaffedrik med mælk
Forskerne har i tidligere studier påvist, at polyphenolerne binder sig til proteiner i bl.a. kødprodukter, mælk og øl. I et andet nyt studie har de testet, om molekylerne også binder sig til hinanden i en kaffedrik med mælk. For kaffebønnen er nemlig fyldt med polyphenoler, mens mælk er rigt på proteiner.
”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,” siger Marianne Nissen Lund.
Derfor er det også nærliggende at forestille sig, at reaktionen og den mulige gavnlige anti-inflammatoriske effekt også sker, når vi i køkkenet blander andre fødevarer bestående af proteiner og frugt og grønt sammen i køkkenet, vurderer forskeren.
”Jeg vil tro, at der sker en lignende reaktionen mellem polyphenoler og aminosyrer i eksempelvis en kødret med grøntsager eller en smoothie, hvis man sørger for at få noget protein med, feks mælk eller yoghurt,” siger Marianne Nissen Lund.