Servicekoncernen ISS og rådgivningsvirksomheden Rambøll har netop fået certificeret alle Rambølls kantiner i Danmark med det grønne miljømærke, Svanemærket. Certificeringen er opnået gennem en dedikeret indsats, hvor fokus har været på at øge andelen af økologi, reducere kødforbruget og mindske madspildet.
De fleste kender den hvide svane, der er afbilledet på en grøn cirkel med hvide striber, Svanemærket. Nu har tre kantiner, der ligger i henholdsvis Aarhus, København, og Esbjerg, som ISS driver for Rambøll, netop opnået Svanemærket. Det er et synligt bevis på, at virksomhederne fokuserer på at drive grønnere kantiner med reduceret miljø- og klimabelastning.
”Vi har en meget klar strategi om at være grøn frontløber i vores rådgivning til vores kunder, og ikke mindst hos os selv. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores dedikerede indsats sammen med ISS har båret frugt, og vi nu har et synligt bevis for, at vores kantiner er nogle af de mest miljøvenlige i branchen,” siger Kristian Weinkauf, operation manager for Facility Management i Rambøll og tilføjer:
”Fra begyndelsen af vores partnerskab med ISS har målsætningen været, at vi skal have Danmarks mest klimavenlige kantiner. Vi er godt på vej med Svanemærket, men vi er endnu mere ambitiøse, og vi vil fortsætte vores dedikerede arbejde med at reducere vores klimaaftryk yderligere.”
Højt økologiniveau og reduceret madspild
Svanemærket er blandt andet opnået ved, at ISS og Rambøll har øget andelen af økologi til over 90 pct. i kantinen i Aarhus, og mellem 60-90 pct. i kantinerne i Esbjerg og København. Man har samtidig reduceret madspildet med 20 procent siden april i år ved at bruge et innovativt system, Winnow, der med kunstig intelligens kan måle og reducere madspildet fra gæsternes tallerkner. Og endelig har man nedbragt kødforbruget med 25 procent siden begyndelsen af året ved at introducere et nyt madkoncept med flere vegetariske retter
”Det er glædeligt, at ISS og Rambøll har fået certificeret kantinerne i Rambøll med Svanemærket. Vi håber, at det kan være med til at inspirere endnu flere virksomheder til at følge trop og på den måde være med til at fremme den grønne omstilling og gøre en forskel for miljø og klima,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Ifølge Miljømærkning Danmark kender 93 procent af danskerne Svanemærket og 6 ud af 10 danskere ser efter Svanemærket, når de vælger varer.
Fakta om svanemærkede spisesteder
Et svanemærket spisested reducerer miljø- og klimabelastningen og er bl.a. kendetegnet ved at:
- Fremme mad med lav miljø- og klimabelastning
- Servere en høj andel økologisk mad og drikke
- Servere minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
- Kildesortere affald og forebygger madspild
- Undgå engangsartikler til daglig servering
- Begrænse brug af uønskede kemikalier
- Begrænse forbruget af energi og vand
- Oplære medarbejdere i miljøarbejdet.