Den 3. oktober hylder aktører fra den danske fødevarebranche en række lokale ildsjæle for deres arbejde med at skabe grønnere og sundere madvaner til den næste generation. Det gør de til Arlas årlige prisuddeling Generation Food Award. Og i år er den næste generation med fremme på første række. Et børnepanel har nemlig nomineret tre af aftenens madhelte til en helt ny børnepris.
Vuggestuebørn lærer om madspild. En fritidsklub hiver råvarer op fra havets bund og serverer dem. Og en madklub for børn og unge har fokus på fællesskab gennem mad.
Det er nogle af de mange projekter, som ildsjæle rundt omkring i landet deler med børn og unge hver eneste dag. Og mandag den 3. oktober hylder en række aktører fra den danske fødevarebranche 24 nøje udvalgte madhelte, som alle er nomineret til Generation Food Award 2022, som Arla står bag.
Ildsjælene bag landets mange projekter skaber nemlig varig værdi for den næste generations forhold til sund og bæredygtig mad, mener Helle Müller Petersen, som er landedirektør i Arla Danmark.
– For at kunne leve sundt og bæredygtigt skal vi have gode erfaringer med madlavning. Derfor er det helt afgørende, at børn og unge får et godt forhold til mad så tidligt som muligt. Det får de blandt andet gennem de mange lokale madhelte, der findes rundt omkring i landet, siger Helle Müller Petersen og fortsætter:
– De madhelte tager et stort ansvar hver eneste dag, og det gør mig simpelthen så glad, at vi til Generation Food Award kan fejre dem og deres indsats sammen med aktører fra forskellige dele af fødevarebranchen.
Børnepanel kårer ildsjæl i helt ny kategori
Der er i alt 24 nominerede fordelt over otte priser. Dette gælder fx titler som ”Årets Madspildshelt” og ”Årets Madformidler”, og det er alt fra dagplejemødre og madkundskabslærere til fiskehandlere og spejderledere, der er nomineret.
De fleste nominerede til Generation Food Award er indstillet af danskere fra hele landet via en mælkekartonkampagne. Men i år er der én kategori, der skiller sig ud.
Arla Fonden har nemlig organiseret et helt nyt børnepanel, som har haft mulighed for at indstille og nominere tre madhelte til ’Årets Børnepris’.
– Vi voksne har nogle klare idéer om, hvad der er gode initiativer, men det er også oplagt at spørge børnene, hvad de synes er inspirerende, og hvem der er madhelte i deres øjne. Så i år får vi børnene med helt op på forreste række med deres egen pris, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award 2022.
Børnepanelet har valgt at nominere tre madinfluenter til ’Årets Børnepris’. Det kommer ikke bag på Sanne Vinther.
– De unge har netop fortalt os i Arla Fondens årlige børn-, unge- og madanalyse, at sociale medier er deres næststørste kilde til madinspiration efter deres forældre. Og personligt synes jeg, det er fantastisk, vi får mulighed for at se, hvad er allervigtigst set med børnenes øjne, når de skal inspireres til at gå i køkkenet, siger hun.
Alle otte kategorier til Generation Food Award 2022 er sponsoreret af forskellige aktører fra fødevarebranchen, herunder blandt andre Too Good To Go, Madkulturen, Dansk Industri og Arla selv.
De otte vindere af de forskellige priser kåres mandag den 3. oktober 2022 ved et arrangement i Industriens Hus, og awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens aktiviteter for at fremme sundere og mere bæredygtige madvaner hos den næste generation.
De nominerede til de otte kategorier ved Generation Food Award 2022:
- ’Børnenes Pris’ – uddeles af Arla Fondens Børnepanel
Ildsjæle, som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv.
De nominerede er:
• Gorm Wisweh & Micki Cheng, for deres parterneskab omkring GoCook
• Louise Lyshøj, kendt som Louise og Bearnaisen
• Mette Ibsen, kendt som Ibsens Mad - ’Årets Madspildshelt’ – awardpartner Too Good To Go
Ildsjæle, som gør en forskel for børn og unges forståelse af madspild.
De nominerede er:
• Ida Marie Lüders Rusbjerg, madmor i Vuggestuen Jægergårdsgade/Børnehuset Jægergårdsgade
• Michael Folman Jensen, konsulent på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Solrød Strand
• Britta Hovad Petersen, madkundskabslærer på Sct. Michaels skole i Kolding - ’Årets Råvareinspirator – awardpartner føtex
Ildsjæle, som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet.
De nominerede er:
• Martin Robert Bacher, spejderleder i Holbæk
• Benita Thygesen, madmor i børnehuset Regnbuen, Mariager
• Jonas G. Greve, børnehavepædagog og ejer af Instagram- og Facebookprofilen: ”Ud-med-ungerne” - ’Årets Madformidler’ – awardpartner Madkulturen
Ildsjæle, som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.
De nominerede er:
• Yves Tra Bi, madkundskabslærer på Birkerød Privatskole
• Charlotte Nowak, køkkenchef på Skorpeskolen
• Julie Kongstad Larsen, madkundskabslærer på Nykøbing Skole, Nykøbing Sjælland - ’Årets Fællesskaber’ – awardpartner Dansk Industri Fødevarer
Ildsjæle, som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge.
De nominerede er:
• Christina May Jørgensen, lærer i specialafdeling, Korup Skole i Odense
• Mathilde Baade Høberg, frivillig i DFUNK Madmekka i Aarhus
• Sussie Holmtoft, folkeskolelærer samt idékvinde og leder af 4H på Bornholm - ’Årets Stjerneskud’ – awardpartner Danmarks Fiskeriforening
Ildsjæle, som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer.
De nominerede er:
• Sanne Busk Hansen, tovholder og madmor i Egense Sejlklubs børneklub
• Jakob Clausen, P. Clausens Fiskehandel i Aarhus
• Marie Mejlhede Krog, grundlægger af Krog Nobis - ’Årets Butikspioner’ – Awardpartner FødevareDanmark
Ildsjæle i små og mellemstore butikker, som tager et ansvar for at fremme gode madvaner blandt børn og unge.
De nominerede er:
• Rune Ring, slagtermester Islands Brygge
• Tommy Raabo Fischer, ejer af fiskehandlen Hav i Torvehallerne
• Gitte Sjøltov, ejer af ostehandel Lynhjem eftf. Ole Jensen i Helsingør - Hovedprisen: ’Årets Madsjæl 2022’ – Awardpartner Arla
Madsjæle, som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner.
De nominerede er:
• Lisbeth Pedersen, dagplejer i Agedrup
• Henrik Byrial, frivillig samt skolehaveleder og underviser på Vibevadgaard i Lejre
• Michael Dinesen, kantinechef på Hotel og Restaurantskolen i København