Danske Geranium er den ottende bedste grøntsagsrestaurant i verden, mens den spanske El Invernadero er ny nummer et. We’re Smart, den ubestridte referenceorganisation i den kulinariske verden inden for frugt og grøntsager, offentliggjorde vinderne ved den årlige prisuddeling, der hylder de bedste grøntsagsrestauranter.
Otteogtredive danske restauranter er med i We’re Smarts Green Guide, den førende kulinariske guide, der ranglister de bedste grøntsagsrestauranter i verden med en til fem radiser. Kokken Rasmus Kofoeds danske restaurant Geranium ligger nummer otte på listen over de hundrede bedste grøntsagsrestauranter i 2024.
“Geraniums retter er ligefremme, lette og dynamiske. Vores mission er at skabe måltider, der får gang i alle vores sanser – at genoprette, udfordre og berige. Dynamik betyder kraft, og det står for levende, formgivende kræfter i naturen. De kan ikke ses med det blotte øje, men deres biologiske fodaftryk er der. Effekten kan ses, hvis man lærer at observere og forstå forbindelserne mellem de formgivende kræfter og alle organismers fysiske stoffer,” siger Rasmus Kofoed om sin restaurant.
Spansk vinder
Bedst i verden, i hvert fald når det kommer til grøntsagsbaserede restauranter, er ifølge Weøre Smart Green Guide den spanske restaurant El Invernadero.
“Rodrigo de la Calle er en af de mest indflydelsesrige kokke inden for plantebaseret gastronomi. Han forvandler hverdagens grøntsager til sofistikerede retter med komplekse smage og teksturer. Hans køkken lægger stor vægt på bæredygtighed: Han arbejder med sæsonbestemte råvarer og lokale leverandører og kæmper mod madspild. Smag og behag er kernen i hans retter. Han ved, hvordan man får grøntsagernes naturlige sødme og andre smage frem, og han mestrer en lang række madlavningsteknikker,” siger Frank Fol, der er grundlægger af We’re Smart om vinderen.
Også dansk hyldest til Vejle
Som sagt er 38 danske restauranter at finde i guiden, hvor der også var hyldes til Restaurant VeVe i Vejle, der fik Discovery Award 2024 i Danmark.