Danmark viser vejen med fuldkorn. Den verdenskendte avis The Guardian besøgte det danske Fuldkornspartnerskab to dage i marts for at opleve fuldkorn på nært hold. For i Danmark er vi ”verdensmestre” til at spise fuldkorn.

Når lande rundt om i verden henter inspiration til at spise mere fuldkorn, rettes blikket mod Danmark, hvor vi er gået fra at spise 36 gram til 82 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.
Fuldkornspartnerskabet arbejder hver dag med stor dedikation for at forbedre folkesundheden ved at inspirere danskerne til at spise mere fuldkorn. Dette dynamiske partnerskab inkluderer Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen samt en række engagerede fødevarevirksomheder, detailhandlen og kantiner. Sammen har de introduceret det orange fuldkornslogo, der nu pryder over 1.000 fødevarer, og hver dag gør det nemt for danskerne at spise fuldkorn.
Verdenspressen i København
På et par solrige dage i marts oplevede journalist Rachel Dixon fra The Guardian fuldkornsprodukter i supermarkeder og hos gourmetbagerier i København. Hun deltog i en bageworkshop hos Valsemøllen i Køge, spiste fuldkornsfrokost i en ISS kantine og fik en rundvisning i rugbrødsproduktionen hos Lantmännen Schulstad A/S, hvor hun også og oplevede fællesskabet ved morgensang. Rachel Dixon interviewede desuden Hjerteforeningen om sundhedsorganisationernes og Fødevarestyrelsens vigtige rolle i partnerskabet.
Det unikke i et offentligt privat partnerskab er netop, at alle partnere byder ind med hver deres styrker og kompetencer og, at man sammen kan skabe langt bedre resultater end hver for sig:
”I andre lande er det ikke nødvendigvis normen, at man arbejder sammen på tværs af myndigheder, sundhedsNGO’er og erhvervslivet. I Danmark falder det os naturligt – ikke mindst pga. vores stærke foreningskultur og høje grad af tillid, og der er et stort potentiale i at gøre det. Derfor er vi utrolig glade for at inspirere andre lande til at ”turde” arbejde i partnerskaber” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Partnerskabet har netop haft besøg fra Australien og venter snart besøg fra Japan. OECD og EU har tidligere udnævnt Fuldkornspartnerskabet som Best Practice case.
Spis havregryn, rugbrød, fuldkornspasta og knækbrød
Det er nemt at få 90 gram fuldkorn om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler. Det svarer til en lille portion havregrød, to skiver rugbrød og en lys fuldkornsbolle. Eller en skive lyst fuldkornstoastbrød, to skiver fuldkornsrugbrød og en lille portion fuldkornspasta.