Nu går det igen løs på Tangkrogen under årets Food Festival og denne gang med fokus på bæredygtighed hos den italienske kaffevirksomhed Lavazza. Her sætter Lavazza fokus på kaffens mange anvendelsesmuligheder – også som restprodukt og upcycling af kaffe. Det vil ske i samarbejde med den aarhusianske iværksættervirksomhed Connecting Grounds.
Den bæredygtige tilgang til fødevarer spiller en central rolle på Food Festival, og det spor fortsætter i år hos Lavazza på Tangkrogen. Ikke nok med at festivalgæsterne kan blive klogere på smagsoplevelsen, oprindelsen og de bæredygtighedsprojekter, der ligger bag kaffevirksomhedens økologiske og certificerede produkter fra Tierra-serien, vil Lavazza også sætte fokus på cirkulær økonomi og genanvendelse af kaffegrums. Besøgende kan få syn for sagen fredag den 1. september fra kl. 13 til 14.30, når Lavazza sammen med Rising Star-vinder og dessertkok fra Søllerød Kro, Rebecca Siri, præsenterer tre søde retter lavet med genanvendt kaffegrums i samarbejde med den aarhusianske iværksættervirksomhed Connecting Grounds.
”Vi er alle på en ny rejse, når det kommer til at tænke cirkulært og innovativt. Hos Lavazza arbejder vi målrettet med social og miljømæssig bæredygtighed, og her er cirkulær økonomi også i fokus. Det gælder bl.a. genbrug af produktionsaffald, udvikling af emballager med fokus på genbrug og genanvendelse samt cirkulære samarbejder ift. vidensdeling og opmærksomhed. Derfor er det positivt, at vi sammen med Connecting Grounds kan sætte fokus på kaffens værdi og mange anvendelsesmuligheder, og at et gastro-talent som Rebecca Siri kan gøre produktet konkret med sine inspirerende retter,” forklarer, Mette Fiedler-Damgaard, Senior Project Manager hos Lavazza Danmark.
Kaffegrums er en ressource
Omkring 1 procent af kaffeplantens næringsstoffer udnyttes, når vi brygger en kop kaffe. Resten smides ud eller ender i selve kaffegrumset. Derfor ser Connecting Grounds og Lavazza stort potentiale for genanvendelse af kaffegrums som fødevare. Ved at omdanne kaffegrums til ultrafint kaffepulver, kan det bruges som både nærende og smagsgivende ingrediens igen. Her kan man udnytte kaffens næringsstoffer som kostfibre og protein samt evne til at balancere smage i fx brød, kager, myslibarer og endda spreads. Det er netop dette kaffepulver, Rebecca Siri, har arbejdet med i sine opskrifter.
”Vi er stolte over, at én af verdens førende kaffeproducenter kan se værdien i vores arbejde og vil være med til at sprede budskabet om upcycling af kaffegrums. De giver os adgang til nye kanaler, andre netværk og flere ressourcer, med et mål om at skabe opmærksomhed om værdien i kaffegrums. Det er især vigtigt at sprede budskabet om, at kaffegrums ikke er affald, men at det ved simpel bearbejdning kan blive til en ny nærende og smagsgivende ingrediens,” fortæller Giulia Marchetti, CEO og medstifter af Connecting Grounds.