Det går for langsomt med at implementere et nyt adfærdskodeks i fødevarekontrollen. Sådan lyder det fra FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen.
På trods af at fødevareminister Jacob Jensen tidligere på året lancerede et nyt adfærdskodeks for fødevarekontrollen med fokus på, at kontrollen skal gennemføres på en måde, så den styrker tilliden til myndighederne, er oplevelsen i fødevarebranchen lige modsat.
Sådan skriver FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen, i et debatindlæg i Altinget efter en række sager, hvor fødevarekontrollen ifølge direktøren er gået for langt og har straffet bagatelfejl med bøder, der er ude af proportioner med forseelsen.
Han peger blandt andet på sagen med slagtermester Lene Hammer Larsen i Ikast, der fik en bøde på 40.000 kr. for at glemme at skrive ’æg’ med fed eller store bogstaver på varedeklarationen til en pakke hjemmelavede frikadeller, sådan som loven ellers foreskriver, når det drejer sig om alegener. Slagtermesteren har aldrig tidligere fået anmærkninger af fødevarekontrollen, og derfor burde hun ifølge FødevareDanmark have fået en advarsel eller en mindre bøde.
“Fødevarehåndværkerne ude i butikkerne mærker ikke de gode intentioner fra fødevareministeren. Det er fortsat en udbredt oplevelse af, at fødevarekontrollen først og fremmest møde op for at jagte fejl og uddele bøder. Fremgangsmåden er ødelæggende for tilliden til myndighederne,” lyder det fra Leif Wilson Laustsen, som repræsenterer godt 600 små og mellemstore virksomheder inden for slagterfaget, bagerfaget samt oste- og fiskehandlere.
Ødelægger arbejdsmiljøet
FødevareDanmark-direktøren fortæller, at adfærden hos fødevarekontrollen nogle steder er decideret ødelæggende for arbejdsmiljøet ude i fødevarevirksomhederne.
“Den seneste tid er jeg blevet kontaktet af adskillige ejerledere, som går på arbejde med ondt i maven og nerverne uden på tøjet, fordi de frygter fødevarekontrollens næste besøg. Ikke fordi de ikke har orden i penalhuset, men fordi de oplever, at fødevarekontrollanterne er pernitne og usmidige og udskriver uforklarligt store bøder og afleverer sure smileyer for selv mindre bagatelfejl,” fortæller Leif Wilson Laustsen og fortsætter:
“Flere ejerledere fortæller mig sågar, at de ikke tør holde fri i butikkens åbningstid og overlade ansvaret til andre af frygt for, at en ung kollega pludselig skal stå til regnskab for virksomhedens risikoanalyse eller på anden vis trækkes igennem en uanmeldt administrativ kontrol, som vedkommende ikke har forudsætninger for at gennemføre,” lyder det.
Mere ensartet kontrol
FødevareDanmark mener derfor, at fødevarekontrollen skal tilbage til at handle om at vejlede og rådgive fødevareerhvervet, og så skal fødevarehåndværkerne have større mulighed for at planlægge deres tid i forhold til kontrolbesøgene.
“Der skal derfor være langt færre uanmeldte kontroller, og vi vil vide, hvad fødevarekontrollen har fokus på. Lad os bruge erfaringerne fra coronatiden, hvor de erhvervsdrivende fik langt færre besøg, uden at det gik ud over fødevaresikkerheden. Samtidig kunne mange besøg klares via Teams, hvilket sikrede høj effektivitet,” siger Leif Wilson Laustsen.
Han tilføjer:
“Vi vil have en mere ensartet kontrol. Det kan ikke være rigtigt, at en erhvervsdrivende i en landsdel skal risikere flere og større bøder end en erhvervsdrivende i en anden landsdel. Og så er vi nødt til at se på bødestørrelserne. Det kan ikke være rigtigt, at bagateller skal straffes med bøder, der er ude af proportioner.”