Fiskefileten fastholder sin topplacering på danskernes påskebord, mens den traditionsrige lammekølle bevæger sig længere ned på listen. Det viser en ny YouGov-undersøgelse foretaget af HelloFresh.

Påsken er traditionernes tid, og man kan ikke sige påsketraditioner uden at sige påskefrokost. De kulinariske traditioner er som altid et emne, der lægger op til debat. For hvad er egentlig danskernes favorit på påskebordet?
Det har måltidskasseleverandøren HelloFresh sat sig for at undersøge for tredje år i træk med en ny undersøgelse gennemført af analysebureauet YouGov. Her landede fiskefileten på en sikker førsteplads som favorit blandt 42 pct. af danskerne.
Sidste år bestod top tre yderligere af tarteletter og lammekølle, og mens de begge må se sig overhalet af æg og rejer på andenpladsen (38 pct.), så har den traditionsrige lammekølle bevæget sig helt ned på en syvendeplads (16 pct.).
“Påsken er en kristen tradition, der i mange generationer har haft særlige skikke. Men for mange danskere kan helligdagene koges ned til, hvilken ret man glæder sig mest til. Derfor glemmer mange det kristne aspekt, og den traditionsrige kristne ret, lammekøllen, bevæger sig ned på påskebordets hitliste,” siger Sofia Fattori, der er Head of Culinary hos HelloFresh i Norden.
Generationernes kamp: De unge elsker tarteletter, men ikke marineret sild
Undersøgelsen viser også markante forskelle mellem generationerne, når det kommer til påskemad. Blandt de unge er tarteletter en klar favorit – hele 42 pct. i denne aldersgruppe vælger denne ret, mens kun 25 % af de ældre over 60 år deler samme begejstring. Modsat ser vi, at marineret sild stadig står stærkt hos de ældre generationer, hvor 35 pct. sætter pris på denne klassiske ret, mens blot 9 pct. af de unge har den på tallerkenen.
“Unge foretrækker tydeligt tarteletter, sandsynligvis på grund af den cremede og velkendte smag, der appellerer bredt. Samtidig kan de let tilpasses moderne smage og vegetariske alternativer. Marineret sild har derimod en kraftigere smag, som mange skal vænne sig til, mens ældre generationer kender den som en naturlig del af den danske frokosttradition,” forklarer Sofia Fattori.
En anden generationsforskel ses ved frikadeller, som har vundet indpas blandt de unge. Hele 35 % af de unge foretrækker denne ret, mens kun 12 pct. af de ældre har frikadeller som deres favorit.
“Det er interessant at se, hvordan traditionsrige retter som frikadeller og tarteletter vinder ind hos ungdommen. Madtraditionerne har det – ligesom så meget andet – med at gå i ring. Derfor ser vi også en stigende popularitet af gamle retter, der bliver moderne i nye, opdaterede versioner,” afslutter Sofia Fattori.