Energiindholdet i 22 forskellige takeaway-måltider, som DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, er meget højt. De testede måltider indeholdt op til 67 pct. af det daglige anbefalede energiindtag, og mange retter er for fede, for salte og indeholder for lidt fibre fra fuldkorn og grøntsager.
![](https://www.fodevarefokus.dk/wp-content/uploads/sites/4/burger-fried-potatoes-wooden-platter-with-sauces.jpg)
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt indholdet af næringsstoffer og energi i takeaway-måltider på det danske marked. Undersøgelsen viser bl.a., at energiindholdet i de 22 måltider ofte er meget højt.
”Jeg kan godt blive bekymret, når jeg ser hvor meget energi, der kan være i et enkelt takeaway-måltid, og over at variationen er så stor. F.eks. når det gælder pizza. En ”Pizza med kebab” bidrager med 67 pct. af det anbefalede daglige energiindtag for voksne på ca. 10.000 kJ, mens den traditionelle ”Pizza Margherita” varierer fra 3.700 til 6.000 kilojoule, afhængigt af, hvor du køber den,” siger seniorforsker Jette Jakobsen fra DTU Fødevareinstituttet.
Top tre for energiindhold er ”Pizza med kebab, salat og dressing”, ”Butter chicken med ris” og ”Kylling i rød karry med ris”. Burgere (med ”Oksekød og ost”, med ”Oksekød”, med ”Kylling og ost”), samt ”Salat med kylling, dressing og brød”, har de laveste energiindhold på ca. 3.000 kJ.
Alle måltiderne indeholder meget energi per 100 gram, hvor retterne ”Pad Thai med rejer” og ”Kylling i rød karry med ris” ligger lavest. Alligevel ligger den samlede energi i ”Kylling i rød karry med ris” helt i i top for et enkelt måltid, da det vejer hele 850 gram.
For meget salt og mættet fedt
Den maksimalt anbefalede mængde salt i maden er 5,8 gram. Men de undersøgte takeaway-måltider indeholder typisk langt over det anbefalede niveau.
”Vores undersøgelse viser, at der generelt er alt for meget salt i takeaway-måltider. Måltiderne indeholder op til næsten tre gange mere end det anbefalede maksimum,” siger Jette Jakobsen.
”Kylling i rød karry med ris” havde det markant højeste indhold af salt på 15 gram, hvilket er tæt på tre gange det anbefalede maksimale daglige indtag.
Anbefalingerne for energi fra mættet fedt (som ofte er animalsk fedt) er, at det skal være mindre end 10 pct. af den samlede energi, og det lever takeaway-måltiderne langtfra altid op til.
”Halvdelen af takeaway-måltiderne lever ikke op til begrænsningen for mættet fedt, da 11-17% af energien stammer fra mættet fedt,” siger Jette Jakobsen.
Mangel på kostfibre
Også kostfiberindholdet er ret lavt, og kun en enkelt ret ligger over de anbefalede 3 gram per 1.000 kilojoule, nemlig ”Pitabrød med falafel”.
”Takeaway-måltiderne har en generel mangel på kostfibre, og hver gang et delelement ikke lever op til anbefalingerne, betyder det jo, at måltiderne ikke er så sunde, som de burde være. Med hensyn til kostfibrene handler det om, at noget mere fuldkorn og flere grove grøntsager skal i retterne,” siger Jette Jakobsen.
De undersøgte retter
Undersøgelsen giver et vigtigt indblik i, hvad vi egentlig får, når vi bestiller takeaway, og kan hjælpe forbrugerne med at træffe sundere valg. Med de store variationer i energiindholdet mellem forskellige udsalgssteder og måltidstyper, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man vælger, hvis man ønsker at holde styr på sit energi-indtag.
Projektet omfatter 22 takeaway-måltider fordelt på otte hovedgrupper (i rapporten er retterne yderligere opdelt i henholdsvis komplette måltider og forretter/mellemmåltider):
1. Asiatiske retter – fem retter er undersøgt: Butter chicken med ris, Forårsruller med grøntsager, Kylling i rød karry med ris, Pad Thai med rejer, Wokret med oksekød og ris.
2. Burgere – fire retter er undersøgt: Burger med kylling og ost, Burger med oksekød, Burger med oksekød og ost, Burger med oksekød, ost og bacon.
3. Dürümrulle/pitabrød – tre retter er undersøgt: Dürümrulle med kebab, Pitabrød med falafel, Pitabrød med kebab.
4. Grillretter – fire retter er undersøgt (pommes frites i to størrelser): Fransk hotdog med dressing, Kebab med pommes frites og dressing, Grillkylling med pommes frites og remoulade, Pommes frites med ketchup.
5. Pizza – fire retter er undersøgt: Pizza Margherita, Pizza med kebab, salat og dressing, Pizza med pepperoni, Pizza med skinke og ananas.
6. Salat – én ret er undersøgt: Salat med kylling, dressing og brød.
7. Sandwich – én ret er undersøgt: Sandwich med kylling, bacon og dressing.
8. Sushi – to retter er undersøgt: Sushimenu og Tangsalat.
Hvert takeaway-måltid er indsamlet fra otte forskellige udsalgssteder i de fem regioner i Danmark (Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden). I alt er indsamlet 184 enkeltprøver, som er analyseret for makro- og mikronæringsstoffer.