Dyreorganisationer kalder aftale om kød-import fra sydamerikanske industrifarme ødelæggende for Europas køer og kyllinger. “Det underminerer dyrevelfærden i hele EU,” siger World Animal Protection DK.
En ny aftale mellem EU og de såkaldte Mercosur-lande, (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay samt Bolivia, der blev godkendt i år) er netop godkendt af EU-kommissionen.
Ifølge aftalen vil de sydamerikanske lande kunne øge deres eksport af kyllinge- og oksekød til EU-landene massivt. Med henholdsvis 96 pct. og 42 pct. forhold til niveauet i 2023.
I alt er der lagt op til en forøgelse af kød-importen fra Sydamerika på næsten 280.000 ton kød.
“I forvejen har EU-kommissionen svært ved at overholde deres løfter om bedre dyrevelfærd, over for Europas borgere, og den ny aftale vil gøre det endnu sværere, at få indført den forbedrede dyrevelfærd som EUs politikere højt og helligt har lovet ad flere omgange,” siger Pernille Fraas Johnsen, phd, og landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.
I forvejen importerer EU meget store mængder kød fra Mercosur-alliancen, der er den sydamerikanske pendant til EU.
I 2023 drejede det sig om 186.446 ton kød fra kyllinger og 136.856 ton kød fra okser.
Den ny aftale forøger kvoten med 180.000 ton toldfrit kyllingekød, og 99.000 ton oksekød, hvoraf en del er med nedsatte told-tariffer.
“Det er dybt problematisk fordi der ikke er nogen som helst minimumskrav til dyrevelfærd. De fleste af de her produkter kommer fra industrilandbrug, der både er dårlige for dyrene samt for miljø og klima. Hvis aftalen gennemføres, risikerer EU at miste sin førerposition inden for dyrevelfærd og samtidig svække sin evne til at bekæmpe klimakrisen”, siger Pernille Fraas Johnsen, World Animal Protection DK
“EU-Kommissionen ignorerer både deres egne løfter og borgernes forventninger til langt bedre dyrevelfærd. Samtidig underminerer aftalen EU’s miljø- og velfærdsmål og vil føre til endnu mere pres mod dyr i det intensive landbrug”, siger Reineke Hameleers, direktør for den fælles-europæiske paraplyorganisation, Eurogroup for Animals i Bruxelles.
Både World Animal Protection og EuroGroup For Animals opfordrer EU-landene og Europa-Parlamentet til blankt at afvise aftalen i dens nuværende form, og understreger samtidig, at nationale parlamenter bør have mulighed for at godkende aftalen.