Tilbage i 2022 efterspurgte de professionelle køkkener kompetenceudvikling og viden for at kunne føre en bæredygtig køkkenpraksis. Derfor lancerer Hotel- og Restaurantskolen 10 AMU-forløb, der opkvalificerer køkkenmedarbejdere i daginstitutioner, kantiner og storkøkkener til at lave grønnere, smagfulde måltider.
I en tid med store overskrifter om en bæredygtig fremtid, har de professionelle køkkener haft svært ved at følge med. Ifølge en undersøgelse foretaget af Kost- og Ernæringsforbundet i 2022, svarede næsten hver tredje madprofessionelle, at manglende viden og kompetencer var grunden til, at de ikke har indført flere bæredygtige tiltag. Samtidig mener halvdelen af de adspurgte, at de mente, at kompetenceudvikling var vejen frem.
Derfor retter Hotel- og Restaurantskolen blikket mod både de offentlige måltider og de mange måltider i kantiner og private storkøkkener med 10 nye AMU-pakker som en del af projektet Planteløftet, der opkvalificerer og inspirerer medarbejderne med indblik i metoder i det grønne køkken.
”Vi oplever, at mange af medarbejderne i køkkenerne har lysten til at udvikle deres evner inden for det grønne køkken. I en dagligdag, hvor alle taler om grøn omstilling, er der også en lyst til at rykke på den dagsorden i de måltider, der bliver lavet og serveret. Derfor er vi stolte af at kunne lancere ti nye AMU-pakker, der er rettet mod henholdsvis storkøkkener, kantiner og daginstitutioner, hvor ledere kan investere i at udvikle deres medarbejdere i en grønnere retning,” fortæller Johan K. Dal, projekt- og kursuschef på Hotel- og Restaurantskolen.
Kurserne skal udover at give inspiration og metoder også skabe en kreativ tilgang, nysgerrighed og madglæde både i køkkenerne og hos de målgrupper, de laver mad til. Især hos det yngre publikum i daginstitutionerne er der et stort potentiale, hvor grønnere måltider kan være med til at forme den kommende generation.
Der skal ikke være faglige og økonomiske barrierer
AMU-forløbene, der tilbydes af Hotel- og Restaurantskolen, er skræddersyede til henholdsvis faglærte og ufaglærte medarbejdere i det private og offentlige og imødekommer arbejdsmarkedets behov ved at styrke medarbejdernes erhvervskompetencer. Med en pris på kun 208 kr. per dag er kurserne en økonomisk overkommelig mulighed, da de delvist er finansierede af staten. Derudover er det muligt at søge om VEU-godtgørelse og befordringstilskud, der sørger for at holde udgifterne for efteruddannelsen helt nede.
Udover de 10 udbudte AMU-pakker er det også muligt at skræddersy forløb til de enkelte køkkener og deres behov hosen AMU-udbyder i andre dele af landet, så de grønne kundskaber kan udbredes til et større publikum uden for hovedstadsområdet. På sigt drømmer Hotel- og Restaurantskolen nemlig om, at endnu flere køkkener på tværs af landet, har mod på og gode idéer til, hvilke grønne kompetencer de har brug for.
Om Planteløftet og AMU-kurserne
Planteløftets AMU-pakker er en samling af skarpe AMU-kurser, der klæder køkkenmedarbejdere på til at skabe grønnere måltider til børn i institutioner eller bredere målgrupper i kantiner og andre storkøkkener. Bag projektet står Hotel- og Restaurantskolen og Food Organisation of Denmark. Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Kurserne varer 2-5 dage og har hver et skarpt fokus, så man kan efteruddanne sig i præcis det, du vil være bedre til inden for grøn madlavning – fra bælgfrugter til grønne snacks og mellemmåltider, smørrebrød, fermentering og meget mere. Forløbene kan også skræddersys ud fra de eksisterende AMU-kurser efter medarbejdernes og virksomhedernes behov.
Læs mere om, hvad et AMU-kursus er, og hvordan man får tilskud
Se kurserne