Selvom danskerne mener, at kosten har indflydelse på immunforsvaret, ændrer 2 ud af 3 ifølge en ny YouGov-undersøgelse ikke spisevaner, når risikoen for sygdom er på sit højeste.
Størstedelen af danskerne anerkender, at deres kost påvirker immunforsvaret. Alligevel ændrer 2 ud af 3 ikke spisevaner i influenzasæsonen.
Sådan lyder konklusionen i en ny YouGov-undersøgelse på vegne af HelloFresh. Her mener 56 procent af de adspurgte, at det, de indtager, har indvirkning på immunforsvaret.
Alligevel svarer godt 2 ud af 3 (64 procent), at de ikke ændrer kostvaner i månederne med høj sygdomsrisiko.
Hurtige C-vitaminer er sjældent nok
Ifølge Sofia Fattori, der er madekspert hos måltidskasseleverandøren bag rundspørgen, rejser det et spørgsmål om, hvad der ligger til grund for den manglende handling.
“Vi ved, at en varieret kost rig på grøntsager, frugt og andre næringsrige fødevarer bidrager til et robust immunforsvar året rundt. Men der hersker også en udbredt misforståelse om, at C-vitamin fra en hurtig appelsin er nok til at forebygge sygdomme,” siger Sofia Fattori, Head of Culinary hos HelloFresh i Norden.
“I virkeligheden skal der en balanceret kost til med en bred vifte af vitaminer og mineraler over tid. Det ved vi fra madpyramiden, hvor man kontinuerligt helst skal spise mest fra bunden, der består af grøntsager og grove kulhydrater,” siger Sofia Fattori.
Trods erkendelsen af kostens sundhedsmæssige betydning viser undersøgelsen, at hver femte dansker ikke føler sig klog på immunstyrkende fødevarer.
For 22 procent af danskerne gælder det nemlig, at de slet ikke eller kun i mindre grad føler sig tilstrækkeligt informerede om fødevarer, der kan hjælpe med at holde sygdom fra døren.
8 fødevarer til et stærkere immunforsvar
“Fødevarer som broccoli, spinat og citrusfrugter er gode og velkendte. Men vi opfordrer også til at søge mod andre råvarer, der har gavnlig effekt på hver sin måde. Rent helbredsmæssigt kommer man nemlig langt med variation og kulinarisk nysgerrighed,” siger Sofia Fattori.
I den forbindelse kommer hun ind på en række af de bedste fødevarer, man kan spise for at forsyne immunsystemet.
- Broccoli: Rig på C-vitamin og flere B-vitaminer, som styrker immunforsvaret og hjælper kroppen med at omdanne maden til energi.
- Hvidløg: Vitaminerne i hvidløg styrker både immunforsvaret generelt, røde blodceller, hud og DNA.
- Spinat: Bidrager til at vedligeholde musklerne, huden og synet samt røde blodlegemer.
- Citrusfrugter: En ideel kilde til både C-vitaminer og B-vitaminet folat, som er med til at opretholde immunforsvaret generelt samt produktionen af nye røde blodlegemer.
- Yoghurt: Probiotika i yoghurt hjælper både tarmfloraen og fordøjelsen.
- Ingefær: God kilde til mineralerne kalium, magnesium og mangan, som styrker blodomløbet.
- Mandler: Antioxidanter med masser af E-vitamin, der virker antiinflammatorisk og bekæmper frie radikaler.
- Blåbær: Indeholder ud over C-vitamin mineralerne zink og mangan, som bl.a. opretholder knoglerne og hjælper sår med at hele.