Man kan tage hensyn til bestandene uden at nedsætte kvoterne i Østersøen, mener Danmarks Fiskeriforening, men minister glæder sig over at kvoterne ikke blev endnu mindre.
Ved et ministerrådsmøde i Luxembourg mandag aften er EU-landene blevet enige om at reducere fiskekvoterne i Østersøen. Men nedgangen i de danske fiskekvoter bliver mindre, end EU-Kommissionen havde lagt op til, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
EU-Kommissionen havde fremlagt et forslag til næste års fiskekvoter, hvor silde- og torskekvoterne for 2020 i den vestlige Østersø sænkes henholdsvis 68 og 71 procent. For Danmark betyder dagens forhandling, at torskekvoten bliver reduceret med 60 procent, og sildekvoten bliver reduceret med 65 procent.
– Jeg er godt tilfreds med, at vi har fundet et kompromis, hvor fiskebestandene år gode betingelser for at vokse, samtidig med Østersøfiskerne kan fortsætte med at fiske. Fiskerne skal leve af at fiske, men det kan de kun, hvis der også er fisk at fange de kommende år. Det har været svære forhandlinger og en kompliceret opgave at finde den rette balance mellem bæredygtige fiskebestande og hensynet til fiskerierhvervet. Med de vedtagne kvoter har vi ramt en god balance, siger fiskeriminister Mogens Jensen.
– Vi er landet et sted, hvor vi får en miljømæssig forsvarlig forvaltning af fiskeriet og naturligvis holder os inden for den biologiske rådgivning og forvaltningsplanen for vestlig sild, hvilket var det mandat som regeringen havde bedt Folketinget om at få med. Fiskeriet er fortsat udfordret i Østersøen, for bestandene er små, og vi skal passe godt på de fisk, vi har, siger Mogens Jensen.
Lægger op til dialog
– Kvoterne er altafgørende for fiskerne, og særligt fiskere med mindre fartøjer er påvirket af nedgangen i kvoterne i Østersøen. Jeg vil allerede i efteråret invitere til en bred dialog om, hvordan vi skaber rammerne for fremtidens fiskeri i Østersøen, og hvordan fiskeriet skal udvikle sig, siger Mogens Jensen.
Udover fiskekvoter til erhvervsfiskerne blev det også forhandlet, hvor mange torsk lyst- og fritidsfiskere må tage med hjem pr. dag. Her blev ministerrådet enige om at hæve det oprindelige forslag fra to til fem torsk pr. dag, hvilket var en dansk mærkesag.
Desuden blev den foreslåede lukkeperiode for torskefiskeriet på tre måneder sat ned til to måneder (februar og marts). I lukkeperioden må lystfiskerne tage to torsk om dagen i område 22 og 23 og inden for fire sømil i område 24 i perioden februar og marts.
Fiskerne frygter for erhvervets overlevelse
Fiskerne mener, at de nuværende kvoter burde være fastholdt. Det er nemlig “absolut muligt” at beholde fiskekvoterne fra indeværende år, uden at det går ud over bestandene, mener underdirektør i Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer ifølge Ritzau.
– Vi ønsker, at fiskeriet i Østersøen fortsat skal være bæredygtigt. Det, vi har foreslået, er, at kvoten forholdes uændret, i forhold til det niveau det ligger på i år. Det vil fortsat give vækst i bestanden, samtidig med at fiskeriet fortsat får mulighed for at eksistere, siger Kenn Skau Fischer.
Danmarks Naturfredningsforening mener modsat, at fiskeriet i Østersøen helt skal sættes på pause, indtil bestandene er kommet sig. Men det er primært torsk i den østlige del af Østersøen, der er problemer med påpeger Kenn Skau Fischer.
– Vi taler om torsk i den vestlige del af Østersøen, og hvis man læser den biologiske rådgivning, så giver den mulighed for, at man både kan tage hensyn til fiskeriet ved at have en stabil uændret kvote fra indeværende år og samtidig få en vækst i bestanden, mener han.
Han slår fast, at de vedtagne kvoter er en overreaktion, og efterspørger stabilitet omkring kvoterne, så de ikke ændres drastisk fra år til år.
– Jeg tror ikke, at der er nogen, der har større interesse i at have nogle fiskebestande, der er sunde og har det godt, end fiskerne, siger Kenn Skau Fischer.
Mister millionindtægter fra Østersøen
Danske fiskere stod til at miste mellem 16 til 21 procent af deres landingsværdi på fangster i Østersøen, hvis kvoterne for sild og torsk blev reduceret markant. Det svarer til mellem 45 og 59 mio. kr. til næste år.
Det viser en netop offentliggjort rapport fra Institut for Fødevare – og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet, der ser nærmere på de økonomiske konsekvenser for danske fiskere, hvis de kommende kvoter for Østersø-torsk og sild blev så lave, som der var lagt op til fra EU-kommission.
Og selv om det lykkedes af mindske nedskæringerne en smule, er det stadig mange millioner de danske fiskere må vinke farvel til.