Danske Mikkel Friis-Holm vandt guld til VM i chokolade for 10. år i træk ved International Chocolate Awards World Final i Firenze den 26. november.
Det prestigefulde International Chocolate Awards World Final – chokoladernes svar på VM – er netop overstået, og for 10. år i træk kan danske Mikkel Friis-Holm bryste sig af titlen som verdensmester i chokolade.
Efter en imponerende medaljehøst ved Skandinaviske og Europæiske kvalifikationskonkurrencer i International Chocolate Awards tidligere på året kvalificerede den danske chokolademager sig til slutrunden og World Final, hvor han i oktober og november har dystet mod andre af verdens bedste chokolademagere:
“Det er fantastisk endnu engang at blive anerkendt for vores håndværk, og opleve at de nye chokoladeprodukter lever op til smagsforventningerne. Når jeg søger efter nye smage, får jeg ofte inspiration fra barndomsminder og rejser, hvor jeg har smagt noget, der har fået mig til at tænke, ‘sådan skal det smage.’ Mit mål er at genskabe den samme oplevelse i vores chokolader,” siger Mikkel Friis-Holm, grundlægger af Friis-Holm Chokolade.
Den 26. november 2023 blev vinderne kåret til medaljeoverrækkelsen i Italien, og Mikkel Friis-Holm kunne igen cementere sin plads øverst i chokoladepyramiden med guldmedaljer i hele syv discipliner herunder bedste chokolademager og bedste 100% ren chokolade. Verdensmesteren kom mandag aften hjem til Danmark med sin største høst af guldmedaljer til et VM i chokolade nogensinde.
Passionen og kvaliteten skal kunne smages
I finalen samles alle medaljevindere fra de regionale og nationale konkurrencer i 2023 for at konkurrere mod hinanden. Hvert år indsendes flere tusinde chokolader til konkurrencen, og ved verdensmesterskabet er det de bedste chokolader, der står over for hinanden.
Chokoladerne skal igennem fem blindsmagninger, hvor der gives point på 26 parametre. Til slut gives én guldmedalje til den højest scorende chokolade i hver disciplin, hvis chokoladen vel at mærke scorer over 90 point ud af 100.
Chokolademesteren Mikkel Friis-Holm hyldes for sit imponerende håndværk og høje kvalitet, der ud over guldmedaljer har ført Hansens Is ind i ejerkredsen i vinteren 2023.
“Min passion for smag har formet mit arbejde, og det er endnu en gang blevet bekræftet, at den nøje udvælgelse af vores kakaobønner spiller en afgørende rolle i at skabe den dybde og intensitet, der kendetegner vores chokolade. Det gælder ikke blot om at have den bedste chokolade blandt deltagerne, det gælder om at have en vis kvalitet, ellers gives der ingen guldmedalje,” siger Mikkel Friis-Holm.
Mikkel Friis-Holm er stolt af endnu engang at vinde ved VM i Chokolade og samtidig støtte op om en positiv udvikling i kakaoproduktionen. Et af International Chocolate Awards mål er på globalt plan at fremme og støtte produktion af chokolade i høj kvalitet. Her er der særligt fokus på, at bønderne, der leverer kakaoen, bliver betalt ordentligt og producerer kakao af en høj kvalitet med en transparent forsyningskæde. Mikkel Friis-Holm vandt 7 guldmedaljer og en lang række sølv- og bronzemedaljer i konkurrencen. Han vandt guld i kategorierne:
- Bedste chokolademager
- Bedste etiske handel
- Bedste mørke chokolade for chokoladen Barba 70%
- Bedste mælkechokolade for chokoladen Dark Milk 55%
- Bedste højprocent (85% +) for chokoladen La Dalia 85%
- Bedste 100% ren chokolade for chokoladen La Dalia 100%
- Bedste mælkechokolade med “noget i” for chokoladen O’Payo milk 50% Liquorice
Han vandt desuden sølvmedaljer for blandt andet hans fyldte Frederiksdal kirsebær og marcipanbrød.