Danmarks største vingård er blevet solgt. Køber er Jacob Bruun-Jensen, der er uddannet vinkyper fra Vingården i Odense og oprindelig stammer fra Slagelse, ikke langt fra Dyrehøj Vingaard på Røsnæs. De sidste 12 år har han drevet en vingård i Santa Cruz Mountains, syd for San Francisco, men nu vender han hjem og overtager Dyrehøj Vingaard med en ambition om at sætte dansk vin på verdenskortet.
“Det er blevet tid til at vende hjem til Danmark. Jeg har haft mange gode år i udlandet, men tiden er inde. Jeg er drevet af en god udfordring og elsker at studere det, der virkelig interesserer mig, og det gør vin. Derfor glæder jeg mig også til at komme tilbage til Danmark og drive Dyrehøj Vingaard videre, og forhåbentlig være med til at sætte dansk vin på verdenskortet.”
Sådan siger den nye ejer af Dyrehøj Vingaard og vinbonde, Jacob Bruun-Jensen, der er uddannet vinkyper fra Vingården i Odense. De sidste 33 år har han boet i udlandet, hvoraf de sidste 12 år er gået med at drive en vingård syd for San Francisco i Californien, hvorfra han har lavet prisvindende rødvin, primært Zinfandel og Pinot Noir. Men nu vender Jacob Bruun-Jensen hjem til Danmark og Vestsjælland, hvor han oprindelig stammer fra.
Danmark skal på det internationale vinkort
Dansk vin er stadig i en fase, hvor det endnu ikke er så udbredt, men det vil Jacob Bruun-Jensen lave om på, fortæller han og drager paralleller til England for 15 år siden, hvor vin heller ikke var en ting:
“Alt er jo nyt. Dansk vin er stadig i det, jeg vil betegne som startup-fasen. Der er selvfølgelig små vinproducenter rundt omkring, men generelt har Danmark ikke den store erfaring med vin. Jeg oplever dog, at dansk vin stille og roligt er ved at få en accept fra forbrugerne. Det er blevet mere okay at drikke dansk vin, og den tendens vil vi selvfølgelig blive ved med at skubbe til. Ambitionen er, at vi for alvor kan være med til at sætte dansk vin på vinkortet rundt omkring i verden,” siger Jacob Bruun-Jensen og fortsætter:
“For 15 år siden var der ingen, der havde forestillet sig, at England skulle producere vin, men klimaændringer har gjort det er muligt. De laver godt nok mest mousserende vine, men de har vist at det kan lade sig gøre i et køligt klima. Det er lidt den samme historie med det nordiske køkken, som heller ikke var det store for 20 år siden, men nu er internationalt verdenskendt. Det kunne være smukt at supplere det nordiske køkken med dansk vin.”
Stor forskel på dansk og amerikansk klima
“Selvom jeg efterhånden er en erfaren vinbonde, så er det ikke bare ligetil. Det er et helt anderledes klima på Røsnæs, end jeg er vant til i Californien, så det skal man også lige lære at arbejde med. I Californien kæmper vi med at give vinstokkene nok vand, og det er ikke nødvendigt på Røsnæs, men der skal vi til gengæld sørge for, at bladene ikke skygger for solens stråler, på druerne” siger Jacob Bruun-Jensen og fortsætter:
“Personligt mener jeg, at Røsnæs er det bedste sted at lave vin i Danmark, både fordi markerne er omgivet af vand på tre sider, hvilket giver en naturlig temperaturregulering. Derudover er der også 200 flere solskinstimer end i resten af Danmark, som er med til at modne druerne. Den sandede og kalkholdige jordbund, vi har på Røsnæs, er også ganske særlig med god dræning, hvilket er rigtig godt til hvidvin og kan skabe en syrlig og mineralsk smagsprofil. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme ordentlig i gang på vingården og bygge videre på det gode fundament, der er blevet skabt,” siger Jacob Bruun-Jensen.
Stærkt lokalt samarbejde
Salget af Danmarks største vingård er blevet formidlet af et samarbejde mellem EDC Landbrug Poul Erik Bech og EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse.
Frank Poll, landbrugschef hos EDC Landbrug Poul Erik Bech, fortæller:
“Det har været en spændende proces at hjælpe med at sælge Danmarks største vingård. Der har været stor bevågenhed på sagen, fra vi fik den på hylden, så det er rart, at vi formåede at køre den i garagen og hjælpe Tom Christensen med salget. Der har været et godt samarbejde med vores erhvervscenter i Slagelse hele vejen igennem, der har et godt kendskab til lokalområdet, og så har vi suppleret med vores landbrugsviden.”
Morten Hansen, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, stemmer i:
“Det er altid sjovt at have en lidt anderledes sag til salg. Lige netop en vingård kræver, at du har kendskab til både vin, forretning, landbrug og der har vi heldigvis været i rigtig gode hænder med vores landbrugsafdeling, der har været en stor hjælp. Stort tillykke til Tom Christensen med salget og til Jacob Bruun-Jensen med købet. Det bliver spændende at følge med i, hvad fremtiden bringer for dansk vin og i særdeles for Dyrehøj.”