Coca-Cola Danmark lancerer i 2022 Coca-Cola, Fanta og Sprite i 100% genanvendte plastflasker. De føjer sig til Kildevæld og Fuzetea, der allerede er fremstillet af genanvendt plast. Den grønne Sprite flaske bliver transparent, så plast fra alle Coca-Cola flasker på tværs af brands, kan blive til nye flasker. Det er endnu et skridt i læskedrikgigantens bæredygtighedsstrategi, World Without Waste, mod virksomhedens ambition om klimaneutralitet i 2040.
Hen over foråret og sommeren 2022 vil Coca-Cola, Fanta og Sprite komme på halv liters flasker af 100% genanvendt plast (rPET). I dag består de af 50% genanvendt plast.
Den grønne Sprite flaske bliver samtidig transparent, så Sprite flasker også kan blive til nye drikkeflasker. Farvet plast er ikke optimalt til produktion af nye rPet flasker.
Lanceringen er endnu et vigtigt skridt i Coca-Cola bæredygtighedsstrategien ’World Without Waste.’ Besparelsen på oprindelig plast, der er produceret af fossile brændstoffer, vil være på hele 360 tons om året i Danmark, lyder det fra Coca-Cola.
– Som den største læskedrikproducent i Danmark og i verden er Coca‑Cola sit ansvar bevidst, og vi har arbejdet målrettet igennem World Without Waste-strategien siden 2018. Vi ønsker at gå forrest i bestræbelserne på at finde mere bæredygtige emballageløsninger, fortæller Annette Spanggaard, public affairs, kommunikations- og CSR-direktør for Coca-Cola Danmark.
Det erklærede mål er gennem produktion af nye og bæredygtige flasker at mindske brugen af oprindelig virgin plast og i stedet genanvende plast fra brugte flasker, så nye flasker fremstilles af gamle. Forudsætningen herfor er et effektivt retursystem.
Coca-Cola har et mål om, at lige så mange flasker indsamles, som Coca-Cola sælger globalt inden år 2030. Returprocenten i Danmark er 92% for alle flasker og dåser, hvilket er næsten verdensrekord.
– Der mangler, ifølge Dansk Retursystem, 8% emballage svarende til hele 125 millioner flasker og dåser. Det er kritisk at få dem retur for at opnå et cirkulært lukket system for drikkeflasker, udtaler Annette Spanggaard og fortsætter:
– Vores strategi byder på flere emballagetyper end rPET-flasker for at få vores klimamål. Helt emballageløse systemer, plantebaseret plastmateriale til at sikre, at rPET-flasker kan recirkuleres gentagne gange, genpåfyldelige flasker samt papirbaserede flasker er også en del af det fremtidige emballagemiks.
rPET er i dag en efterspurgt vare
Det langsigtede mål er ambitiøst, og vejen dertil er alt andet end enkel. rPET er et råmateriale, der findes i knappe mængder, da det også anvendes af andre brancher. Det er derfor vigtigt at vide, at enhver flaske, der ikke returneres i pantsystemet, er ubrugelig for drikkevareindustrien.
– For at sikre rPET-leverancerne er det essentielt, at de bliver i pantsystemet. Alle må tage ansvar, forbrugerne såvel som producenterne, for at lukke kredsløbet af vigtig høj kvalitetsplast til fødevarer. Et cirkulært lukket system er ikke bare en vigtig byggesten i Coca-Cola bæredygtighedsstrategien – men en forudsætning, udtaler Annette Spangaard.