Har du prøvet at komme tilbage på kontoret efter en vellykket forretningsfrokost med alt dertil hørende og følt dig lettere ør i hovedet? Så ved du godt, at der ikke skal meget alkohol til, før produktiviteten for resten af dagen er påvirket. Måske er det derfor, at salget af alkoholfrie og lavalkoholiske øl er stødt stigende, og firmaer som Rynkeby nu lancerer gourmetprodukter helt uden alkohol som et alternativ til vinmenuen.
Af Kasper Mundt-Nielsen
Når man mødes i byen over en spændende treretters menu, ligger det måske ikke lige for at bestille en sodavand. For vin og øl kan bare tilbyde en kompleksitet og udvikling af den serverede ret, som vand og sodavand ikke kan. Men med vin og øl følger også alkohol, og som bekendt kan for meget alkohol medføre træthed og koncentrationsbesvær – to ting der som regel ikke hører til på arbejdspladsen. Men der findes heldigvis alternativer, ud over mådehold, og markedet for lavalkoholiske drikkevarer er voksende. Således viser tal fra COOP Danmark, at de har haft en syvdobling i salget af alkoholfrie øl og øl med en lav alkoholprocent over årene 2013 til 2015.
Gylden mellemvej
Flere bryggerier har i de seneste år produceret alkoholfrie øl, efter grænsen for, hvad en alkoholfri øl må indeholde, blev hævet til 0,5 %. Men det unge danske ølhus TeeDawn drømmer om at bygge en bro mellem de højalkoholiske og alkoholfrie drikkevarer og har lanceret en ølserie på mellem 2,5 og 2,7 % til det store flertal, der synes, at springet fra højalkoholisk til alkoholfrit er for stort. Deres håndbryggede øl, der tæller både Lager, Hvede, Ale og en Radler-inspireret lemonøl, er smagfulde ledsagere til maden, og grundet deres relativt høje, i forhold til alkoholfrie øl, alkoholprocent får du en fuldblods øloplevelse, uden den berusende effekt fra en almindelig øl.
-Vores øl ligger på maksimalt 2,7 %, da vi på nuværende tidspunkt mener, det er der, hvor man får den bedste øloplevelse og samtidig er klar i hovedet, siger Henrik Wiese, bagmanden bag TeeDawn. En analyse fra Kundepanelet i juni 2015 viser, at danskerne er parate til øl med mindre alkohol, men at smagen er et afgørende parameter for, at de vil tage øl med mindre alkohol til sig. Netop smag og balance har været helt afgørende for Henrik Wiese og resten af holdet bag TeeDawn, da man håndplukkede fire tyske slotsbryggerier til at stå for brygningen af deres ”lowcaholic” øl, som de mundret kalder øllene med henvisning til en halvering af såvel alkohol som kalorier.
-Sodavand er ikke en god ledsager til mad, den stjæler simpelthen hele billedet på bekostning af måltidet. Derimod giver øl og vin en bedre balance og en større sanseoplevelse, og den gode smag er essentiel. Eftersom der er smag og fylde i alkohol, mener vi, at vores lowcaholic øl er en bedre afstemt og balanceret øl til mad, end en alkoholfri øl er, beretter Henrik Wiese, der dog samtidig er begejstret for udviklingen inden for alkoholfrie øl: ”Vi vil se en udvikling, hvor bryggerierne bliver stadigt dygtigere til at brygge øl med moderate alkoholprocenter, samtidig med at forbrugerne vænner sig til den blidere og runde smag, som mindre alkohol medfører”. TeeDawns øl kan opleves på en del restauranter landet over, hos flere grossister samt i udvalgte Meny-butikker.
Gourmetløsningen uden alkohol
Restauranter landet over har oplevet en stigende efterspørgsel på alkoholfrie alternativer til maden, og for at give en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige er det blevet populært at tilbyde juicemenuer, specielt tilpasset dagens menu. Et sted midt imellem juicemenuen og vinmenuen har Rynkeby lanceret Dagmar-serien. Det er en drikkemenu med seks varianter, skabt i samarbejde med flere kokke og sommelierer – helt uden alkohol. Det kan være svært at matche en rødvin, når der skal serveres drikkevarer til oksekød, men Dagmar FLI10 kan netop dette. FLI10 er fremstillet af juice af tørrede blommer, kirsebær og solbær, egebark og en lang række andre ingredienser. Det giver en mørk saft med en tydelig tannin og lang eftersmag af moden frugt. Dagmar er håndlavet på et lille 100 liters anlæg på Fyn og tappes af de selvsamme medarbejdere, som har været med til at udvikle saften. For Rynkeby begyndte udviklingen af Dagmar som en vision om at skabe noget helt nyt. Noget som ikke findes i forvejen. En erstatning for vin baseret på saft af bær og frugt som i udgangspunktet er tænkt til at passe sammen med mad.
-Dagmar er en drik, du kan præsentere, fortælle om og matche med mad – ligesom du gør med vin, siger Tabita Mortensen, restaurantchef og sommelier på Norsminde Kro, der også har været med i udviklingen af den eksklusive serie, der på nuværende tidspunkt kun serveres på en række udvalgte gourmetrestauranter.
Et enkelt glas vin kan godt gå an
Helt afskrive vin skal man naturligvis ikke, for nyder man vinen med måde, bør den travle forretningsmand/kvinde sagtens kunne nyde et enkelt glas vin uden at være hæmmet efterfølgende. Ét enkelt glas vin på 14 % svarer til ca. en genstand; det samme som en standard 33 cl pilsner. Og hos Excellent Wine A/S i Herning oplever de således en stigende efterspørgsel efter vin solgt per glas fra deres restaurationskunder, også af de bedre kvalitetsvine.
-Vi tilbyder vores kunder med mange frokostgæster en ”Wine-Saver”. Det er et vinkøleskab til fire vine, hvor der kan pumpes ét glas vin ad gangen, uden at det går ud over kvaliteten af vinen i flasken. På den måde kan restauratøren tilbyde bedre kvalitetsvine glasvis, fortæller direktør Claus Eegholm. Derudover sælger Excellent Wine også rødvin og hvidvin uden alkohol samt mousserende vine med alkoholprocenter helt nede i størrelsesordenen tre til fire procent. De alkoholfrie vine er et alternativ til den alkoholintolerante kunde, der gerne vil have fornemmelsen af vin til maden, men som godt vil gå på kompromis med den normale vins rige og vinøse smag. Den alkoholfrie vins tannin, syre og aroma giver en følelse af at drikke vin, men uden helt samme finesse og fylde som alkoholen giver.
Fordele ved færre procenter
Der er altså flere muligheder for at udfordre dogmet om, at der skal serveres alkoholrige produkter til maden for at få den bedste gourmetoplevelse. Udfordringen har været at skabe produkter, der kan konkurrere på smagen, udseendet og følelsen af et gourmetprodukt. I artiklen kommer vi tæt på enkelte, og virkelig gode alternativer, men markedet er i kraftig vækst, og det må forventes, at vi fremover vil støde på endnu flere velproducerede og gennemdesignede produkter, således at udvalget for den selvbevidste forbruger stiger. Ølentusiasten Beerticker.dk laver årligt en omfattende analyse af de nytilkomne danske øl på markedet, og tendensen har siden 2013 været klar: Procenterne falder. Det hænger godt sammen med en øget bevidsthed om, at man skal være påpasselig med sit alkoholforbrug. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det samlede alkoholforbrug i flere segmenter faldende, og i flere tilfælde kan der drages paralleller til Kundepanelets undersøgelse i 2015, der viser, at 6 ud af 10 danskere er klar til øl med mindre alkohol, og 25 % efterspørger ligefrem et større udvalg af lavalkoholiske øl. I takt med at alkoholindtaget falder, kan man forvente, at nyderen efterlades mere klar til dagens og morgendagens udfordringer, og så er det værd at tage med, at når alkohol- og sukkerindholdet falder, så er det med færre kalorier til følge.